De jongste dochter van Machiel Gobes en Regina Fraenkel, Emilie Jeannette Gobes, die op 13 November 1916 was geboren, trouwde op 8 Juli 1942 in Amsterdam met de uit Onstwedde afkomstige Jakob Leezer, geboren op 25 November 1909 als zoon van Heiman Leezer en Carolina Kropveld. Zij werkte als winkeljuffrouw bij de firma Van Thijn Broodvoorziening sinds 14 Maart 1939 en was “gesperrt wegens functie echtgenoot” Die was vanaf 22 Maart 1942 werkzaam bij het NIZ als ongediplomeerd verpleger. Zijn vroegere functie was masseur, masseur heilgymnastiek en voetspecialist. Emilie Jeannette was vroeger werkzaam als stenotypiste, facturiste en handelscorrespondente.
Sinds hun huwelijk woonden Emilie en Jakob in de Weesperstraat 19 III in Amsterdam, vanwaar zij uiteindelijk zijn weggevoerd naar Westerbork; voordien woonde zij thuis bij haar ouders in de Marnixstraat 370 I. Daar had Emilie’s man Jakob Leezer ook zijn praktijk als pedicure voor moeilijke voeten. Vóór zijn huwelijk woonde Jakob de Boterdiepstraat 41 in Amsterdam-Zuid.
Emilie Jeannette werd op 6 Juli 1943 naar Westerbork afgevoerd en kwam daar terecht in barak 57. Zij werd echter 17 Juli 1943 weer uit het kamp ontslagen. Op 7 Juli is er op haar registratiekaart een aantekening gemaakt die luidt: Betrokkene werkt in het NIZ. Abusievelijk naar Westerbork. Hierbij gaan verklaring De Joodsche Invalide + verklaring Dr. Kroonenberg omtrent uit te reiken Ausnahmebescheinigung + notarieel afschrift PB Man. En op 8 Juli volgt het navolgende verzoek: Verzoeke om terugregeling voor betrokkene voor dienst in Amsterdam, eventueel aanhouding in Westerbork omdat echtgenoot broer in NIZ met Ausnahmebescheinigung en ook betrokkene op Ausn.besch. lijst voorkomt. Op 13 Juli luidt de aantekening: Uitgereikt. 11-7 naar Antragstelle verwezen.
Haar ontslag uit Westerbork heeft er echter niet toe geleid dat ze uit handen van de nazi's bleef; op 24 Juli werden beiden opnieuw weggevoerd naar Westerbork waar zij nu terecht kwamen in barak 62. Daar hebben zij moeten verblijven tot aan hun deportatie op 7 September naar Auschwitz. Bij aankomst aldaar op 10 September 1943 zijn zij niet onmiddellijk naar de gaskamers gestuurd maar geselecteerd om nog “arbeid” te verrichten, in- of buiten het kamp. Jakob Leezer heeft uiteindelijk op 31 Maart 1944 zijn leven in Auschwitz verloren en zijn vrouw Emilie Jeannette Gobes kwam in Auschwitz op 30 November 1943 om het leven.
Bronnen o.a.: Stadsarchief Amsterdam, archiefkaarten van Machiel Gobes, Emilie Jeannette Gobes, Jakob Leezer en het archief van de Joodse Raad, registratiekaarten van Emilie Jeannette Gobes en Jakob Leezer.