Verhaal

Op de foto in oorlogstijd. Simon Oppenheimer en Kathi Fuchs-Oppenheimer

Kathi Fuchs-Oppenheimer, 1943.  Foto Annemie Wolff. © Monica Kaltenschnee.

In het boek Op de foto in oorlogstijd. Studio Wolff, 1943  van Tamara Becker en An Huitzing (Lecturis, 2017) zijn foto's en een portret van Simon Oppenheimer en zijn zus Kathi Fuchs-Oppenheimer opgenomen en wordt het verhaal van hen en de familie verteld.

Op de foto in oorlogstijd gaat over een deel van het oeuvre van Annemie Wolff (1916-1994): de teruggevonden honderd fotorolletjes uit 1943 met portretten van 440 mensen.

Over Simon Oppenheimer en Kathi Fuchs-Oppenheimer (p.129, 132, 130):

Annemie fotografeerde op 19 april 1943 een aantal mensen van wie ze geen naam opschreef. Was een van hen Simon Oppenheimers zus die met hem was meegekomen naar de fotografe? Simon had zeven gulden vijftig aan Annemie betaald, mogelijk was dat voor foto’s van zijn zus en hem samen. Annemie maakte van haar een aantal opnames in verschillende poses, maar ook geen pasfoto’s. Simons zus Kathi Fuchs-Oppenheimer was drie jaar jonger, ze was net 42 geworden. Ze was in Frankfurt getrouwd met Norbert Fuchs, een Duitse koopman. Hun oudste zoon Fred was daar geboren. Hun tweede zoon Herbert werd geboren in Pforzheim, waarvandaan ze in 1936 naar Amsterdam kwamen. Het was de laatste twee jaar stil geworden in het huishouden van Kathi en Norbert, want hun zoons en pleegzoon waren opgepakt. Fred had op de Middelbare Technische School op de Plantage Middenlaan gezeten. Hij was padvinder en ging in 1941 nog met de – toen al verboden – padvinderij op stap. In juni 1941 werd hij bij een razzia opgepakt en met nog 250 Joodse jongens via Kamp Schoorl naar het verschrikkelijke Mauthausen gedeporteerd. Daar bezweek hij eind september; hij was achttien jaar geworden. Kathi’s tweede zoon Herbert had in de zomer van 1942 zoals veel jonge Duitse Joden een oproep gekregen voor een werkkamp. Hij werd in augustus van dat jaar in Auschwitz vermoord; hij was zestien. Een maand daarna werd Leo Kahn vermoord, een Duitse vluchtelinge die Kathi en Norbert in huis hadden genomen. Hij kwam uit Wiesbaden en was met een kindertransport in Nederland gekomen. Na in verschillende kinderkampen te hebben verbleven, werd hij in 1939 bij Kathi en Norbert geplaatst. Misschien kenden ze Leo’s ouders, die hem zouden komen ophalen om gedrieën naar Amerika te gaan. De tickets en papieren lagen klaar, maar alles werd hen afgenomen. De dag voordat Leo vermoord werd, waren zijn ouders vanuit Frankfurt op transport gesteld naar Theresienstadt.
Kathi en Norbert Fuchs werden in november 1943 in Auschwitz vermoord. Simon en Kathi hadden een broer, Willie Oppenheimer, die tijdig naar Palestina was uitgeweken. Pas in 1948 zou hij via het Rode Kruis achterhalen wat er met zijn broer en zus gebeurd was.

Simon Oppenheimer, 1943. Foto Annemie Wolff. © Monica Kaltenschnee.

Alle rechten voorbehouden