In het boek Op de foto in oorlogstijd. Studio Wolff, 1943 van Tamara Becker en An Huitzing (Lecturis, 2017) zijn foto's en een portret van Philip Brilleslijper opgenomen en wordt het verhaalvan de familie verteld.
Op de foto in oorlogstijd gaat over een deel van het oeuvre van Annemie Wolff (1916-1994): de teruggevonden honderd fotorolletjes uit 1943 met portretten van 440 mensen.
Over Philip Brilleslijper (p. 110 (111):
Door kou, regen, storm en vliegende dakpannen heen kwam de 18-jarige Philip Brilleslijper op woensdag 7 april 1943 naar Annemie toe vanuit de Frans van Mierisstraat waar hij bij zijn ouders woonde.[i] Annemie maakte een pasfoto en enkele portretfoto’s van hem van verschillende kanten. Hij lachte vriendelijk. Annemie ontving 5 gulden. Zou Philip een foto cadeau hebben willen doen aan zijn ouders, of aan zijn vriendinnetje? In het schooljaar 1941-1942 was hij gefotografeerd met Leni Stern uit de Rubensstraat.[ii] En misschien dacht hij aan onderduiken, gezien de pasfoto?
De Brilleslijpers waren een Amsterdams-Joodse familie. Philips vader Aäron was aan het eind van de jaren dertig makelaar in onroerend goed; zijn moeder Elisabeth was modiste. Philips zus oudere zus Rosa was in 1940 getrouwd. Philip zelf was net van school, het Joods Lyceum, en werkte als fietsknecht. Althans dat vermeldt zijn kaart in het bevolkingsregister; als hij dat inderdaad was moet hij als Joodse jongen een speciale vergunning gehad hebben om te mogen fietsen. En hij moet ook een andere fiets gekocht hebben, want in november vorig jaar was de oude gestolen toen hij bij zijn schoolvriend Hans Menco was. In augustus 1943 zou Philip met zijn ouders gedwongen worden om naar de Vaalrivierstraat in de Transvaalbuurt te verhuizen. Het was voor korte duur, want zij werden alle drie opgepakt bij de laatste razzia van eind september. Twee maanden later werden ze doorgestuurd naar Auschwitz, waar zijn moeder direct vermoord werd. Philip en zijn vader moeten er nog gewerkt hebben; zij bezweken beiden eind maart 1944. Philips zus dook onder met haar man en dochtertje en overleefde de oorlog.
[i] Berdi, 46.
[ii] Hondius, Absent, fotokatern.