Biografie

Over Judith Bloemhof en haar man Abraham Wolff.

Judith Bloemhof, geboren op 15 September 1892 in Amsterdam, was een dochter van Salomon Abraham Bloemhof en Roosje Ossendrijver. Zij trouwde op 19 September 1923 in Amsterdam met de vertegenwoordiger in stempels Abraham Wolff, geboren op 25 April 1880 als zoon van Jacob Wolff en Sientje Serlui. Het echtpaar kreeg één zoon, Jacob, geboren op 2 December 1925, die uiteindelijk op 30 Juni 1944  ergens in Midden Europa om het leven is gekomen.

Judith en Abraham woonden na hun huwelijk in de Swammerdamstraat 27 in Amsterdam, verhuisden op 26 Mei 1928 naar de 1e Boerhaavestraat 15 II en na nog twee keer te zijn verhuisd naar de Johann Keplerstraat en de  1e Boerhaavestraat 70, werd hun laatste adres in Amsterdam Eemsstraat 31 hs.

Ten tijde van de grote razzia’s in Amsterdam van begin October 1942, werd Abraham Wolff gearresteerd en afgevoerd naar Westerbork waar hij o.a. terecht kwam in barak 57. Net als zijn vrouw, was Abraham Wolff echter gesperrt wegens de functie van zijn zoon Jacob, die vanaf 15 Augustus 1942 als bode bij de Joodse Raad werkte – en in het bijzonder bij de bagage- en ordedienst van de Expositur in de Jan van Eykstraat 15 te Amsterdam. En in verband daarmee heeft Abraham Wolff intensief geprobeerd om uitstel van deportatie te verkrijgen, wat enkele maanden in beslag nam.

Judith Wolff-Bloemhof was eveneens gesperrt vanwegd de functie van haar zoon, maar  werd uiteindelijk bij de grote razzia van 20 Juni 1943, die in het grootste geheim werd voorbereid en uitgevoerd door de Duitsers, gearresteerd en afgevoerd naar Westerbork. Zij kwam toen terecht in barak 70.  Zowel Abraham als Judith werden vervolgens samen op 13 Juli 1943 gedeporteerd naar Sobibor, waar zij bij aankomst aldaar op 16 Juli 1943 onmiddellijk in de gaskamers zijn vermoord.

Bronnen o.a. Stadsarchief Amsterdam, gezinskaart en archiefkaar Abraham Wolff; gezinskaart Salomon Abraham Bloemhof en archiefkaart Judith Bloemhof; website geheugenvanplanzuid.nl/razzia 20juni1943 en het archief van de Joodse Raad, registratiekaarten van Abraham Wolff, Judith Wolff-Bloemhof en Jacob Bloemhof.

Alle rechten voorbehouden