Salomon Prins, geboren op 27 Maart 1877 in Den Helder en zijn zuster Vrouwtje, die geboren was op 3 April 1873, waren kinderen van Jacob Nathan Prins en Sophia Speijer. Vrouwtje bleef ongehuwd. Salomon trouwde 29 Mei 1907 in Den Helder met Koosje Salomon Kannewasser (Gittel), een dochter van Salomon Aron Kannewasser en Jansje (Jente) Leon Beek. Salomon en Koosje kregen twee kinderen, t.w. Salomon Jacob in 1911 en Sophia in 1913. Beide kinderen hebben de Holocaust overleefd.
Koosje Kannewasser overleed in Den Helder op 12 April 1935 en zij is begraven op de Joodse Begraafplaats aldaar. Salomon Prins bleef achter met zijn kinderen maar werd op 30 Juni 1942 gedwongen te verhuizen van Den Helder naar Amsterdam. Daar kwam hij terecht op het Krugerplein 8 II in Amsterdam-Oost, waar hij kwam in te wonen bij de familie van Izak Zurel. Ook zijn zuster Vrouwtje moest naar Amsterdam verhuizen; zij kwam op 30 Juni 1942 terecht in de Reitzstraat 34 III en enkele maanden later, in November 1942, eveneens terecht op het Krugerplein 8 II.
Salomon Prins was vanaf 16 September 1942 door de Joodse Raad “gesperrt wegens functie”; hij was lid van de Ressortale Vergadering van het Synagogale Ressort N.H. te Amsterdam en lid van de Permanente Commissie van het Ned. Israelitisch Kerkgenootschap. Echter ten tijde van de registratie bij de Joodse Raad in 1941 ging het niet goed met zijn gezondheid: hij lag destijds in het ziekenhuis.
Vrouwtje Prins werd op 15 April 1943 in Westerbork geregistreerd waar zij terecht kwam in barak 62. Echter tien dagen later, op 25 April overleed Vrouwtje in kamp Westerbork; zij werd op 27 April 1943 aldaar gecremeerd en de urn met haar as werd op de Joodse Begraafplaats in Diemen bijgezet.
Toen in de laatste weken van Mei 1943 alle vrijstellingen en Sperren door de Duitsers als vervallen werden verklaard, en er grote razzia’s in Amsterdam plaatsvonden, werd ook Salomon Prins opgepakt en naar Westerbork afgevoerd. Hij kwam daar aan op 20 Juni 1943 en werd op 29 Juni gedeporteerd naar Sobibor. Bij aankomst aldaar op 2 Juli 1943 werd Salomon Prins onmiddellijk vermoord.
Bronnen o.a. Stadsarchief Amsterdam, archiefkaarten van Salomon Prins, Vrouwtje Prins en Sophia Prins; het archief van de Joodse Raad, registratiekaarten van Salomon Prins en Vrouwtje Prins; website hetstenenarchief.nl/graven van Koosje Salomon Kannewasser en van Vrouwtje Prins en genealogische informatie van een bezoeker van de website.