Biografie

Over Kaatje David en haar 2e echtgenoot Meijer Waterman.

Kaatje David was een dochter van Wolf David en Antonetta Andriessen. Zij was in Rotterdam geboren op 20 Juli 1908 en had nog vier oudere zussen, t.w. Hendrika, Roosje, Mietje en Elizabeth. Haar zussen zijn allemaal met hun echtgenoten en kinderen tijdens de Holocaust vermoord, net als haar ouders.

Kaatje was op 13 Augustus 1924 in Rotterdam gehuwd met Joël Jacobs, geboren te Antwerpen in 1901 als een zoon van Jacques Jacobs en Françoise Stad. Het is niet bekend of er uit het huwelijk van Kaatje en Joel kinderen zijn geboren. Het huwelijk heeft echter geen standgehouden, want blijkens akte, verleden door den ambtenaar van den burgerlijken stand te Anderlecht (België) op 12 Augustus 1931, is door genoemde ambtenaar, krachtens een vonnis geveld door de rechtbank van Eersten Aanleg te Bussel van 17 December 1930, de ontbinding uitgesproken van het in nevenstaande akte vermelde huwelijk. Van Joël Jacobs is verder niets bekend.

Op 4 Maart 1932 kwam Kaatje David naar Amsterdam en ging inwonen in de Roerstraat 30 in Amsterdam-Zuid, waar Meijer Waterman woonde. Op 22 Juni 1932 trouwde Kaatje David in Amsterdam met hem, die daar geboren was op 26 Juli 1904 als zoon van Hartog Waterman en Heintje Granaat. Op 19 November 1933 werd daar hun dochter Netty geboren. Meijer Waterman had nog een broer Jonas en een zus Betsie, die beiden de oorlog hebben overleefd.

Ruim twee jaar later, op 2 Januari 1935 verhuisde het gezin Waterman naar Rotterdam en woonden daar op de Meent 13a; vervolgens verhuisden zij in Maart 1935 naar de Jonker Fransstraat 116b en op 7 Juni 1938 naar de Hofdijk 29b. Maar op 22 Mei 1940, nadat het bombardement op Rotterdam had plaatsgevonden, moesten Meijer, zijn vrouw en dochter evacueren naar Amsterdam. Daar vonden zij in eerste instantie een plek bij de ouders van Meijer, Hartog Waterman en Heintje Granaat in de Amstelstraat 19 II. Op 3 September 1940 verhuisden zij naar het Sarphatipark 71-hs en in Maart 1941 naar nr. 51 I en per 7 Juli 1941 naar huisnummer 4 I-hoog.

Op last van de bezetter moest de naam van dit park worden gewijzigd: straten, pleinen en parken mochten niet meer vernoemd worden naar Joden: Vanaf September 1941 werd het Sarphatipark hernoemd als Bollandpark.

Meijer Waterman en zijn vrouw Kaatje David werden al snel, nadat vanaf 15 Juli 1942 de eerste deportaties naar Auschwitz begonnen, opgeroepen voor de zogenaamde “Arbeitseinsatz” in Duitsland en hoogst waarschijnlijk hebben beiden gevolg gegeven aan de oproep. Vóór die tijd hadden Meijer en Kaatje er al voor gezorgd dat hun dochter Netty weer ondergebracht werd bij opa Hartog en oma Heintje Waterman in de Amstelstraat 19 II. Kennelijk waren zij niet bang om hard te werken in de werkkampen in het Oosten, maar hun dochter Netty van 9 jaar zou daar niet “op haar plaats zijn”.

Na aankomst in kamp Westerbork begon het wachten op de deportatie naar de “werkkampen” waarop als snel bleek dat er weinig ruimte in de barakken was en al helemaal geen privacy. De aankomst daar moet ook voor Meijer en Kaatje een onwerkelijke gewaarwording geweest zijn. Op 10 Augustus 1942 werden zij beiden vanuit Westerbork op transport gesteld naar Auschwitz met nog ruim 550 andere gedeporteerden en arriveerden in Auschwitz ca 2 dagen later, op 11/12 Augustus 1942.

Bij aankomst in Auschwitz werden beiden geselecteerd om dwangarbeid te verrichten. De omstandigheden in het kamp waren onmenselijk en vele gedeporteerden bezweken als gevolg van ontberingen, ziektes of werden alsnog op enig moment vermoord in de gaskamer. Het is niet exact bekend waar, wanneer en onder welke omstandigheden Meijer Waterman en zijn vrouw Kaatje David hun leven daar hebben verloren.

Daarom heeft het Nederlandse Ministerie van Justitie na de oorlog opdracht gegeven aan de Gemeente Amsterdam, om voor Meijer Waterman en Kaatje Waterman-David een akte van overlijden op te maken, waarin is vastgesteld dat zij op 30 September 1942 in Auschwitz zijn overleden.

Bronnen o.a. het Stadsarchief Amsterdam, archiefkaarten van Meijer Waterman, Hartog Waterman en Kaatje David en de gezinskaart van Meijer Waterman en woningkaart Roerstraat 30 Amsterdam; het Stadsarchief Rotterdam, gezinskaart Meijer Waterman; huwelijksakte Kaatje Waterman/Joel Jacobs; website Traces of War/Kamp Westerbork; het archief van de Joodse Raad, registratiekaarten van Meijer Waterman en Kaatje Waterman-David en de overlijdensakte 82 van 11 Augustus 1950 uit het A-register 46-folio 15verso, opgemaakt te Amsterdam voor Meijer Waterman en akte 313 van 4 Augustus 1950 uit het A-register 44, folio 54 voor Kaatje David.

 

Alle rechten voorbehouden