Verhaal

Ondergedoken en verraden

Echtpaar omgekomen, kind spoorloos

Voordat het echtpaar Drukker onderdook, heeft het in de oorlog op verschillende adressen in Amsterdam-Zuid gewoond: Vondelstraat 172, een maand later naar Vondelstraat 25, vervolgens op 7 juli 1941 naar De Lairessestraat 154 en op 30 januari 1942 naar de Krammerstraat 10 I. Uiteindelijk doken ze onder in de Hondecoeterstraat 28 bij mijn tante, Catharina (roepnaam To, Katja) van Veen die daar woonde met haar vriend Jan Willems. Mijn tante woonde daar vanaf september 1943. Na die datum moet het echtpaar bij hen ingetrokken zijn. Maar niet alleen het echtpaar. Tegelijk met het echtpaar kwam er ook een joods jongetje mee, Tommy, geheten. Of dat zijn echte naam is, is niet bekend. Hij zou afkomstig zijn uit ’t Gooi, hoewel dat niet vaststaat. Op woensdag 22 maart 1944 ’s morgens om 7.30 u. vond er een inval plaats en werden Henri, Sophie, Tommy, mijn tante en haar vriend gearresteerd. Op 24 maart werden Henri en Sophie op transport gezet naar Westerbork waarna zij op 5 april werden afgevoerd naar Auschwitz. Bij beschikking van de Arrondissementsrechtbank te Amsterdam d.d. 13-2-1950 zijn Henri Drukker en zijn echtgenote opgenomen in het register van overlijden van de Burgerlijke Stand van Amsterdam. Volgens deze beschikking is hij te Auschwitz, omstreeks 8-4-1944 overleden en zij te Birkenau, omstreeks half juni 1944.

Mijn tante werd met Tommy overgebracht naar het bureau van het Adama van Scheltemaplein (Zentrastelle für jüdische Auswanderung, een uitvoerend orgaan van Judenreferat -Ref.- 4B4), waar ze Tommy moest achterlaten. Zij schrijft: „Tommy heb ik aan een van de mensen op het Adema van Scheltema plein gegeven ’n zekere Wolbers. Zeg dat ook tegen Jan z’n moeder”.  Ze had geen ander keus. Daarna werd mijn tante overgebracht naar de gevangenis aan de Amstelveenseweg, een paar weken later naar Vught en uiteindelijk belandde zij in KZ Ravensbrück. Zij overleefde de verschrikkingen van het kamp hoewel ze daar fysiek niet ongeschonden vandaan kwam. In 2008 werd haar de onderscheiding Yad Vashem toegekend. Haar vriend is in december 1944 in KZ Gross Rosen omgekomen.

Helaas is tot op dit moment nog steeds niet bekend wat er met Tommy is gebeurd, ondanks jarenlange naspeuringen van ondergetekende.

 Dhr. G.J. van Veen

22 november 2020

 

Alle rechten voorbehouden