Samson de Vries, een zoon van David de Vries en Theodora Haringman, was geboren op 3 October 1911 in Amsterdam en trouwde daar op 19 Augustus 1936 met Sara Wagenhuis, de middelste van de drie dochters van Maria Augurk en Isaac Wagenhuis. Zij was in Amsterdam op 30 Mei 1914 geboren en werkte als confectie-naaister en later als strijkster. Het echtpaar kreeg één zoon, Isaac, die op 5 Augustus 1937 werd geboren.
Nadat Samson en Sara in 1936 waren getrouwd, woonden zij in de Bethaniëndwarsstraat 15 I in het oude stadscentrum van Amsterdam. Samson verdiende zijn brood als venter, kruier en koopman in lompen, verhuisde, na ergens korte tijd te hebben gewoond, met vrouw en zoon diverse keren naar ander adressen: zo gingen zij van de Bethaniënstraat 15 I naar nr. 11 hs en naar nr. 5 I in dezelfde straat, en verder naar de St. Antoniebreestraat17 , de Nieuwe Kerkstraat 34 hs, weer terug naar de Bethanieëndwarsstraat 15 II om uiteindelijk per 17 April 1941 in de Korte Koningstraat 27 II terecht te komen.
Op 16 April 1943 werd het gezin opgepakt en afgevoerd naar het concentratiekamp Vught. Van daar werd Samson de Vries op 29 Mei tewerkgesteld in het buitenkamp Moerdijk, waar hij verbleef in barak 4. Op 3 Juli 1943 werd hij via Vught doorgestuurd naar Westerbork, waar hij in barak 60 wachtte op zijn deportatie.
Zijn vrouw Sara de Vries-Wagenhuis en haar 5-jarige zoon Isaac waren al met het z.g. kindertransport van 7 Juni 1943 vanuit Vught in Westerbork aangekomen. Zij werden de volgende dag, 8 Juni gedeporteerd naar Sobibor en bij aankomst aldaar op 11 Juni 1943 in de gaskamers vermoord.
Samson de Vries werd 3 dagen na aankomst in Westerbork, op 6 Juli 1943 op transport gesteld naar Sobibor. Bij aankomst aldaar op 9 Juli 1943 werd ook hij direct in de gaskamers van Sobibor vermoord.
Bronnen o.a. het stadsarchief Amsterdam, gezinskaarten van Isaac Wagenhuis en Samson de Vries; archiefkaarten van Samson de Vries en Sara Wagenhuis; website ITS Arolson/kampkaarten Vught van Samson de Vries, Sara de Vries-Wagenhuis en Isaac de Vries; website Traces of War/buitenkamp Moerdijk; het archief van de Joodse Raad, registratiekaarten van Samson de Vries, Sara de Vries-Wagenhuis en Isaac de Vries; en de wikipedia website jodentransporten vanuit Nederland.nl.