Biografie

Het lot van Sientje Wilhelmina van Geldere en haar bruidegom Meijer Stodel.

Sientje Wilhelmina van Geldere was de oudste dochter in het gezin van Isodore van Geldere en Eva Nort. Zij was geboren op 29 October 1920 in Den Bosch en woonde “thuis” bij haar ouders zussen en broers. Haar ouders verhuisden nog al eens naar andere steden in Nederland, maar eind Mei 1933 kwamen Sientje en de overige familie vanuit Arnhem naar Amsterdam. Zij woonden toen op Rapenburg 84, vanaf half Augustus 1934 in de Dani Theronstraat 33 en per 15 December 1937 in de Vrolikstraat 78 I. Sientje was naaister van beroep.

Op 20 Juli 1942 trouwde Sientje van Geldere in Amsterdam met de perser Meijer Stodel, die op 14 September 1915 in Amsterdam was geboren als zoon van Jacob Stodel en Elisabeth Premselaar. Het gezin Stodel, bestaande uit vader, moeder en hun zonen Jesaia en Meijer, woonde in de Reitzstraat 10 hs in Amsterdam Oost. Zijn vader was sigarenmaker en kledingperser, Jesaia was kantoorbediende en Meijer zelf was perser van beroep.

Uit de registratiekaarten van de Joodsche Raad van zowel Sientje van Geldere als van Meijer Stodel blijkt dat zij waren opgeroepen voor het deportatietransport van 21 Juli 1942, samen met haar zus Wilhelmina Magdalena en haar broer Saul. Via de Joodsche Raad (dr. Louis Izaak Barmat – inspecteur Westerbork) is er enig tijdelijk uitstel verleend echter er moest wél een nieuw vervoersbiljet worden uitgeschreven. De registratiekaart van Sientje vermeld dat: BNH - wat staat voor Biljet Naar Hooghalen en het prille bruidspaar werd toen op 23 Juli in Westerbork geregistreerd en op 27 Juli op transport gesteld naar Auschwitz.

Bij aankomst op 28 of 29 Juli in Auschwitz, werden beiden daar ingezet als dwangarbeiders. Niet bekend is waar Meijer Stodel toen terecht is gekomen. Uit de overlijdensregisters van Auschwitz (Sterbebücher) is echter wél bekend, dat hij daar op 17 Augustus 1942 is vermoord echter de Nederlandse Autoriteiten hebben na de oorlog vastgesteld dat Meijer Stodel op 18 Augustus 1942 is overleden en hebben de Gemeente Amsterdam opdracht gegeven om een overlijdensakte voor hem op te maken, waarin de datum van 18 Augustus 1942 als officiële overlijdensdatum is vastgelegd.

Sientje van Geldere werd bij aankomst eveneens tewerkgesteld in Auschwitz en óók van haar is niet bekend in welk “Arbeitskommando” zij toen terecht kwam, noch is bekend wanneer zij daar precies om het leven is gekomen. Daarom hebben de Nederlandse Autoriteiten na de oorlog vastgesteld, mede op basis van getuigenissen van overlevenden, onderzoek en andere informatie, dat Sientje Wilhelmina Stodel-van Geldere ná 30 September 1942 niet meer in leven zou kunnen zijn. De Gemeente Amsterdam heeft toen opdracht gekregen om een akte van overlijden voor haar op te maken, waarin is vastgelegd dat zij op 30 September 1942 in Auschwitz is overleden.

Bronnen o.a. het Stadsarchief Amsterdam, gezinskaart Isodore van Geldere, archiefkaarten van Jacob Stodel, Meijer Stodel en Sientje Wilhelmina van Geldere; het archief van de Joodsche Raad, registratiekaarten van Sientje Wilhelmina Stodel-van Geldere en Meijer Stodel, overlijdensaktes uit Amsterdam voor Sientje van Geldere, nr. 17 uit het A-register 50-folio 4v d.d. 15 September 1950 en voor Meijer Stodel, nr. 528 uit het A-register 50-folio 90 d.d. 15 September 1950

Alle rechten voorbehouden