Verhaal

Jozeph Teitel

Registratiekaart van Jozep Teitel in het Apeldoornse Bos.

Met dank aan John Stienen.

Jozeph Teitel wordt geboren in een dorpje in het zuid-oosten van het huidige Polen, in het toenmalige Galicië. Hij is de oudste zoon van het gezin van Markus Hirsch Teitel en zijn vrouw Pessel Fortgang. Er is nog een oudere zuster van Jozeph, Jehudis, en een jongere broer Abraham. Vader Markus heeft in Den Haag een bedrijf wat handelt in enveloppen, dozen en allerhande papierwaren. Hij bedrukt zelf ook enveloppen en briefhoofden. Het bedrijf heet 'Pflanzgraben en Teitel' en hij doet zaken met een partner in Berlijn.

De naam van Jozeph wordt trouwens in verschillende documenten verschillend geschreven. In het bevolkingsregister staat hij ingeschreven als Jozep, maar vaak wordt hij ook Jozeph of Josef genoemd.

Op 01-08-1932 wordt Jozeph opgenomen in Het Apeldoornse Bos en hij verblijft daar totdat dit psychiatrische ziekenhuis door de Duitsers wordt leeggehaald op 21 en 22 januari 1943. Alle patiënten en een groot deel van het personeel worden op een trein gezet die rechtstreeks vanaf station Apeldoorn naar Auschwitz rijdt waar iedereen bij aankomst vergast wordt.

De aankomst van de trein in Auschwitz wordt beschreven in het boek 'Ik ontsnapte uit Auschwitz', van Rudolf Vrba (geboren als Walter Rosenberg). Nederlandse uitgave uit 2019. Rudolf ontsnapte in April 1944 uit Auschwitz en samen met zijn medevluchter schreef hij het beroemde Vrba-Wetzler rapport. Hij betitelt in zijn boek de aankomst van de trein uit Apeldoorn als het meest afschuwelijke wat hij in Auschwitz heeft gezien.

Veel documenten m.b.t. Jozeph zijn uit verschillende archieven opgezocht door John Stienen en dankzij hem heb ik die documenten aan nabestaanden van de familie Teitel in de VS kunnen overhandigen.

Veel informatie over het Apeldoornse Bos is terug te vinden op de website van het Herinneringscentrum Apeldoornsche Bosch.

Media bestand