Lion Waas, de oudste van de drie kinderen van Salomon Waas en Debora Delden, was geboren op 31 Januari 1918 in Amsterdam. Met zijn ouders en broers Hijman en Jacob vertrok de familie Waas in September 1928 naar Antwerpen, waar vader Salomon werk gevonden had als diamantslijper; zij woonden in Antwerpen en in Deurne. Half April 1930 kwamen zij weer terug in Amsterdam waar de familie inwoning kreeg bij Mozes Dingsdag en zijn vrouw Alida Delden. Mozes was de zwager van Lion’s moeder Debora Delden.
Echter al een maand later verhuisde het gezin Waas naar de Ruyschstraat 75 III en in April 1935 naar een bovenhuis in de Grensstraat 9. In 1937 volgde nog een verhuizing naar de Tilanusstraat 69 III in Amsterdam-Oost en in 1941 naar huisnummer 71 I. Lion Waas was inmiddels werkzaam als vertegenwoordiger.
Lion’s broer Hijman was op 2 Juli 1941 gehuwd in Amsterdam met Selien Koperberg en woonde vanaf zijn trouwdag in de Grensstraat 16. Zijn broer Jacob was nog steeds ongehuwd en woonde nog thuis en werkte als magazijnbediende.
Zelf trouwde Lion eveneens en wel op 1 April 1942 in Amsterdam met Benvenida Henriques de la Fuente, die geboren was op 21 Augustus 1921 in Amsterdam als dochter van David Henriques de la Fuente en Esther Barnstein. Per 2 November werden zij beiden als echtpaar ingeschreven op het adres Afrikanerplein 3 II in de Transvaalbuurt van Amsterdam-Oost.
Lion en Benvenida waren “Gesperrt” wegens een functie van Lion: sinds 10 Juli 1942 werkte hij voor de Joodse Raad bij de afdeling broodvoorziening. Maar tijdens de in het geheim voorbereidde grote razzia van Zondag 20 Juni 1943 bleken alle vrijstellingen vervallen en werden Lion en Benvenida alsnog en met vele anderen gearresteerd en afgevoerd naar Westerbork, waar Lion om onbekende redenen in de strafbarak 67 terechtkwam en zijn vrouw in barak 58.
Op 13 Juli volgde deportatie van Westerbork naar Sobibor in een transport van 1988 gedeporteerden en waar Lion Waas en zijn vrouw Benvenida Waas-Henriques de la Fuente onmiddellijk na aankomst op 16 Juli 1943 in de gaskamers werden vermoord.
Bronnen o.a. het Stadsarchief Amsterdam, gezinskaart Salomon Waas, archiefkaarten van Lion Waas en Benvenida Henriques de la Fuente; Amsterdamse woningkaarten, o.a. Afrikanerplein 3 en Tilanusstraat 71; het archief van de Joodse Raad, registratiekaarten van Lion Waas en Benvenida Waas-Henriques de la Fuente en de wikipedia website jodentransporten vanuit Nederland.nl.