Verhaal

Opgepakt bij de razzia op 23 feb 1941 te Amsterdam

Door: B.Boon

Tekst uit bron: https://www.amsterdam.nl/stadsarchief/themasites/razzia/simon-moscoviter/

Simon Moscoviter
Amsterdam 17.09.1922 - Mauthausen 27.10.1941

Hofmeyrstraat 19-II

drukker/kleermaker

Simon Moscoviter groeide op een gezin met zes kinderen. Zijn ouders Levie Moscoviter en Aaltje Koopman trouwden toen zijn moeder acht maanden zwanger was van haar eerste kind, daarna volgden er nog vijf. Simon was de jongste. Vader Levie was ‘koopman in allerlei’. Het geld dat hij daarmee verdiende was echter steevast te weinig en de bijdragen van de Steun waren onmisbaar. Na jaren wonen in armoedige onderkomens in de Valkenburgerstraat en de Joden Houttuinen kon het gezin in juli 1931 verhuizen naar een ruimere en lichtere woning in de Hofmeyrstraat in Amsterdam-Oost. Simon maakte op een van de buurtscholen zijn lagere school af en ging daarna in de leer bij een drukker. Later werd hij kleermaker.

Toen de oorlog uitbrak, woonden alleen Simon en zijn broer Mozes nog thuis, de overige kinderen waren getrouwd ‒ zijn zus Elisabeth met de fervent communistische activist Leendert Schijveschuurder uit de Blasiusstraat. Tijdens de razzia van zondag 23 februari 1941 bevond Simon zich niet in
Amsterdam-Oost, maar in of vlak bij de door Duitse politieagenten afgezette oude Jodenbuurt. Hij werd opgepakt en met honderden andere Joodse mannen afgevoerd naar kamp Schoorl en later naar Buchenwald en Mauthausen gedeporteerd. Op 27 oktober 1941 kwam hij in dat laatste kamp om het leven,
19 jaar oud.

Simons zwager Leendert Schijveschuurder was op 6 maart gefusilleerd. Hij was eind februari opgepakt tijdens het plakken van affiches waarin opgeroepen werd tot een nieuwe staking. Zijn echtgenote Elisabeth was met haar zoontje bij haar ouders in de Hofmeyrstraat ingetrokken.

Van het gezin Moscoviter met zes kinderen overleefde alleen oudste dochter, Sara. Vader Levie, moeder Aaltje, drie zoons en twee dochters werden allen in vernietigingskampen van de naziʼs vermoord.