Benjamin Schouten was de oudste van de vier zonen van Nachman Schouten en Margaretha van West. Hij was geboren op 4 Sepember 1909 in Amsterdam en hij werkte net als zijn vader en jongere broer Barend en vader Nachman als huidenstroper. Zijn werkplek was mogelijk in een slachterij.
Benjamin trouwde op 3 Juni 1936 in Amsterdam met Vrouwtje Kroet, een dochter van Joseph Kroet en Heintje Schaap. Vrouwtje was in Amsterdam geboren op 1 Juni 1909 en werkte vóór haar huwelijk als lingerienaaister. Benjamin en Vrouwtje kregen op 17 Mei 1937 een zoon, Nico.
Vrouwtje woonde thuis bij haar ouders, die talloze keren verhuisd zijn en vanaf 1909, toen Vrouwtje geboren was, volgden zeker nog 5 of 6 verhuizingen. In Maart 1936 woonde Vrouwtje toen met haar ouders in de Dani Theronstraat 12 huis. Maar toen het huwelijk van Benjamin en Vrouwtje gesloten was, betrokken zij samen woonruimte in de Blasiusstraat 92 III, waar in 1937 hun zoon Nico was geboren.
Benjamin, Vrouwtje en Nico werden waarschijnlijk opgeroepen voor de z.g. “Arbeitseinsatz” op 22 Juli 1942 maar kregen om niet bekende reden op 23 Juli een tijdelijk vrijstelling van deportatie. Transportlijsten uit archieven van het Rode Kruis van 29 Juli 1942 tonen aan, dat zij in de nacht van 29 op 30 Juli 1942 met “Zug nr.1” – trein 1 – die om 02.16 u vertrok vanaf het Centraalstation Amsterdam, zijn afgevoerd naar Westerbork.
Wegens dat uitstel van deportatie ontvingen Benjamin, Vrouwtje en Nico z.g. genummerde Biljetten Naar Hooghalen, dewelke op hun respectievelijke registratiekaarten van de Joodse Raad werden genoteerd: Benjamin: 7352 BNH 5298 – Vrouwtje: 7353 BNH 5299 en Nico: 7354 BNH 5306.
De nummers, zoals 7352 BNH 5298 en andere, verschijnen in Juli/Augustus 1942 op de registratiekaarten van de Joodse Raad bij mensen die een tijdelijke vrijstelling hebben. Het eerste nummer is het Zentrastellenummer. Iedereen die zijn Joodse achtergrond volgens verordening 6/41 had gemeld kreeg zo'n nummer. "BNH" staat voor "Biljet naar Hooghalen", het treinbiljet. Vervolgens het nummer van het treinbiljet. Dat nummer liep niet synchroon met het Zentrastellenummer, omdat er mensen werden vrijgesteld en dus geen gebruik maakten van het biljet. (bron Raymund Schütz – archivaris Rode Kruis en werkzaam bij het Gemeente Archief Den Haag).
Het transport van 29 Juli 1942 arriveerde op de 30e in Westerbork en reeds de volgende dag, 31 Juli 1942 werd het gezin van Benjamin Schouten op transport gesteld naar Auschwitz. Bij aankomst op 2 Augustus werden Vrouwtje Schouten-Kroet en haar zoon Nico direct in de gaskamers van Auschwitz-Birkenau vermoord. Benjamin Schouten daarentegen werd bij aankomst nog geselecteerd om “werkzaamheden” in het kamp te verrichten.
Wat Benjamin voor werk heeft moeten doen is niet bekend, noch was na de oorlog zijn precieze datum van overlijden niet bekend. De Nederlandse Autoriteiten hebben toen vastgesteld, mede na onderzoek en van getuigenissen van overlevenden, dat Benjamin Schouten na 30 September niet meer in leven zou kunnen zijn. De gemeente Amsterdam heeft toen opdracht gekregen om voor Benjamin Schouten een overlijdensakte op te maken waarin is vastgelegd dat hij op 30 September 1942 in Auschwitz is overleden.
Echter uit de “Sterbebücher” van Auschwitz – de bewaard gebleven overlijdensregisters – is gebleken dat Benjamin Schouten daar al op 25 Augustus 1942 werd vermoord. Deze datum wijkt af van de officiële sterfdatum, zoals na de oorlog is vastgesteld door het Nederlandse Ministerie van Justitie. Op de website joodsmonument.nl staat vooralsnog alléén de officiële datum van overlijden, zoals destijds is gepubliceerd in de Staatscourant door het Ministerie van Justitie.
Bronnen o.a. het Stadsarchief Amsterdam, gezinskaarten Nachman Schouten, Benjamin Schouten en Joseph Kroet, archiefkaarten van Benjamin Schouten, Vrouwtje Kroet en Nico Schouten; het archief van de Joodse Raad, registratiekaarten van Benjamin Schouten, Vrouwtje Schouten-Kroet en Nico Schouten; overlijdensakte uit Amsterdam voor Benjamin Schouten nr. 284 d.d. 29-9-1950 uit het A-register 52-folio 49 en de website Museum en Memorial Auschwitz-Birkenau/Auschwitz prisoners/Benjamin Schouten.