Biografie

Het lot van Jacob Michel.

De "vrolijke Frans" van de familie.

Jacob Michel werd geboren in de Sint Antoniebreestraat 24 te Amsterdam op 19 September 1894 als een zoon van Friedrich Michel en Lena Reiwit. Volgens overlevering in de familie was hij een “vrolijke Frans”, at meestal thuis en was ongehuwd. Jacob werkte als huisknecht, sigarenmaker en diamantslijper. Hij was sinds Januari 1914 lid van de ANDB, de Algemene Nederlandse Diamantbewerkers Bond en werd lid van vakgroep 6 (roosjes verstellers) en in 1926 werd hij lid van vakgroep 2 (briljantslijpers knecht).

In Februari 1927 verliet Jacob de ANDB en vertrok naar Antwerpen om daar als diamantslijper zijn brood te verdienen. Hij kwam toen terecht in het district Deurne en woonde daar in de Herrystraat 30. Jacob keerde in 1930 weer terug naar Amsterdam, waar hij op 27 December werd ingeschreven op het adres 2e Jan Steenstraat 14.

Daarna woonde hij nog in de Muiderstraat, de Kerkstraat, Ceintuurbaan totdat hij op 14 April 1936 woonruimte betrok in de Ruyschstraat 33 bij de weduwe Schoontje Querido-Baggers. In November 1937 verhuisde de familie Querido naar huisnummer 35 bovenhuis en Jacob verhuisde mee.

Voordat Jacob naar Antwerpen vertrok en in Deurne terecht kwam, woonde hij thuis bij zijn ouders, o.a. in de Sint Antoniebreestraat, de Dijkstraat, Nieuwe Kerkstraat, de Batavierstraat, Nieuwe Uilenburgerstraat en Lange Houtstraat 26. Daarvandaan vertrok aar Rapenburg 69 waar hij een inwoning bij de familie van Gabriel Blog vond.

Het adres Ruyschstraat 35 bovenhuis bleek zijn laatst bekende adres in Nederland te zijn. Want op 28 Januari 1943 werd Jacob Michel opgepakt en afgevoerd Westerbork en vier weken later op 20 Februari  naar het concentratiekamp Vught overgebracht waar hij tot 7 Juni 1943 verbleef.

Op 8 Juni 1943 werd Jacob vanuit Westerbork op transport gesteld, een transport van 3017 hoofdzakelijk kinderen en hun begeleiders naar Sobibor. Dit transport werd bekend als het z.g. “Kindertransport”.  Niet bekend is waarom Jacob Michel juist met dit kindertransport gedeporteerd werd. Bekend is wél dat er van dit transport géén overlevenden waren; alle kinderen met hun begeleiders en óók de 48-jarige Jacob Michel werden na aankomst in Sobibor op 11 Juni 1943 onmiddellijk in de gaskamers vermoord.

Bronnen o.a. het Stadsarchief Amsterdam, gezinskaarten Friedrich Michel en Jacob Michel ; archiefkaart Jacob Michel; Geboorteakte Amsterdam nr 9780 d.d. 19 September 1894 uit het register 10-folio15v foor Jacob Michel; het Archief van de ANDB/ledenkaart van Jacob Michel; het Antwerps Vreemdelingen dossier nr. 979#1001 district Deurne voor Jacob Michel; diverse Amsterdamse woningkaarten; het Archief van de Joodse Raad, registratiekaart van Jacob Michel; website ITS Arolson/kampkaart Jacob Michel; de Wikipedia website Kindertransport vanuit Vught; de Wikipedia website Jodentransporten vanuit Nederland.nl en familie-informatie van een nabestaand familielid.

Alle rechten voorbehouden