Biografie

Het lot van de broers David en Philip Ritmeester.

Al vermoord resp. op 20 en 22 Augustus 1942

David en Philip Ritmeester waren de twee jongste kinderen van Jechiël Ritmeester en Elisabeth Brandon. Het gezin Ritmeester was na het overlijden van vader Jechiël  op 16 Maart 1933 verhuisd van de Zandstraat naar de Lepelstraat 2 II in het oude centrum van Amsterdam, vanwaar  David en Philip een jaar ná het overlijden van hun vader geplaatst werden in het Nederlands Israëlitisch Jongensweeshuis Megadle Jethomiem op Amstel 21, Amsterdam.

David was inmiddels magazijnbediende geworden en Philip was laboratorium assistent en beiden nog ongehuwd. Toen de deportaties half Juli 1942 begonnen onder het mom van de z.g. “Arbeitseinsatz”, werden beiden in de nacht van 19 Juli 1942 met de trein van 02.16 u vanaf het Amsterdamse Centraal Station afgevoerd naar Westerbork en op 21 Juli met nog 929 andere gedeporteerden op transport gesteld naar Auschwitz.

Op 23 of 24 Juli arriveerde de trein daar en werden David en Philip tewerkgesteld, echter het is onbekend waar en welke werkzaamheden er gedaan moesten worden. Wél bekend is dat de omstandigheden in Auschwitz afschuwelijk en onmenselijk zwaar bleken te zijn, waardoor de levenskansen zeer gering waren. Na de oorlog was niet bekend op welke datum precies David en Philip Ritmeester om het leven gekomen waren.

Op basis van onderzoek van het Rode Kruis en getuigenissen van overlevenden, heeft het Ministerie van Justitie besloten dat David en Philip Ritmeester na 30 September 1942 niet meer in leven konden zijn. De gemeente Amsterdam kreeg vervolgens opdracht voor hen een akte van overlijden op te maken, waarin is vastgesteld da zij op 30 September 1942 in Auschwitz zijn overleden.

Een aantal jaren geleden echter bleek uit overgebleven resten van de administratie van Auschwitz, waaronder ook de z.g. Sterbebücher, waarin vele overlijdens werden bijgehouden, dat David Ritmeester al op 20 Augustus 1942 en zijn broer Philip Ritmeester daar op 22 Augustus 1942 in Auschwitz werden vermoord.

Na de oorlog was het bovenstaande nog onbekend voor de Nederlandse Autoriteiten en de datum op de Nederlandse overlijdensaktes van David en Philip Ritmeester zijn juridische overlijdensdata. Op het Joods Monument worden uitsluitend de officiële juridische sterfdata vermeld, zoals die ook zijn gepubliceerd destijds in de Nederlandse Staatscourant.

Bronnen o.a. het Stadsarchief Amsterdam, archiefkaarten van David en Philip Ritmeester, website Joods Amsterdam/Megadle Jethomiem, het archief van de Joodse Raad, registratiekaarten van David en Philip Ritmeester, het Archief van het Nederlandse Rode Kruis/transportlijsten van 19 Juli 1942 Amsterdam C.S. naar Westerbork met vermelding van o.a. David en Philip Ritmeester; de website Museum en Memorial Auschwitz-Birkenau/fate David Ritmeester en Philip Ritmeester en de Wikipedia website Jodentransporten vanuit Nederland.nl.

Alle rechten voorbehouden