Biografie

Meijer Paur blijkt de Holocaust te hebben overleefd!

Uit nader onderzoek door de redactie van het Joods Monument is gebleken dat Meijer Paur tóch de Holocaust heeft overleefd. Dat is gebleken uit de index "Memoriaal van de Deportaties der Belgische Joden", waar bij de naam van Meijer Paur een kleine R is geschreven, wat wil zeggen "repatrié" ofwel "teruggekeerd". Verder onderzoek naar zijn lot door het Museum Kaserne Dossin in Mechelen, als ook het Stadsarchief van Antwerpen bevestigen dit. Overigens werd Meijer Paur  al op 11 Augustus 1942 met Konvooi 2 vanuit Mechelen naar Auschwitz gedeporteerd, waarbij na de oorlog bekend geworden is dat er van dit transport slechts 3 overlevenen geweest zijn: 2 vrouwen en 1 man. Dat moet Meijer Paur geweest zijn.

Het Museum Kaserne Dossin schrijft hierover het volgende:

De R staat inderdaad voor rapatrié. Bij ons staat Meyer Paur als overlevende genoteerd. Echter, dit is gebaseerd op een vaststelling van het Ministerie van Wederopbouw dat Meyer Paur op 30 mei 1945 naar België gerepatrieerd werd. Concreet betekend dat dat hij via een van de repatriëringscentra gepasseerd is. Daarvan waren er meerdere in België, en de gegevens van die centra werden vervolgens overgebracht naar het Ministerie van Wederopbouw. Vandaag kan u hiervoor terecht bij het Algemeen Rijksarchief - Dienst Archief voor Oorlogsslachtoffers. IK maak uit onze databank echter op dat er verder geen gegevens over de repatriëring bekend zijn en dat er na de oorlog ook geen teken van leven meer werd vastgesteld door de vreemdelingenpolitie. Meyer woonde in Deurne, dus mogelijk vindt u in het stadsarchief van Antwerpen meer informatie. Het gebrek aan gegevens zou ook kunnen betekenen dat Meyer Paur niet gerepatrieerd werd, maar dat het gaat om identiteitsdiefstal. Hiervan zijn bij ons een aantal casussen bekend. Op basis van de tot hiertoe beschikbare informatie blijft het lot van Meyer Paur helaas onduidelijk.

Wij hebben zelf nog een "Bericht van vertrek van een vreemdeling" gevonden via het Felixarchief, gedateerd 30 Mei 1950 gevonden betreffende Meijer Paur. Maar dat zegt nog niets over het feite of Meijer Paur tijdens de oorlog alsnog is overleden of dat hij inderdaad een rapatrié was, die zich na de bevrijding in 1945 ergens in België zich gemeld heeft. Het betreft een z.g. Bericht van Vertrek van een vreemdeling.

En het Stadsarchief Antwerpen geeft op verzoek van de redactie het navolgende antwoord:

Volgens onze informatie is de heer Paur Meyer inderdaad overlevende van het Auschwitz kamp. Zo staat het in het boek met de namenlijsten, “Mecheln-Auschwitz, 1942-1944/ Adriaens, Ward ** Brussel, 2009 ** SA”, dat in onze handbibliotheek terug te vinden is onder inventarisnummer 105#3977 (klik op de link om te volgen). Deze uitgave van het Joods Museum van Deportatie en Verzet in Brussel, geeft met een symbool aan dat overlevenden op 8 mei 1945 bevrijd zijn geweest. (Een cirkelvormige pijl tegen de klok richting in).

Er is inderdaad in 1950 een ambtelijke afschrijving gebeurd. Het onderzoek van de vreemdelingenpolitie heeft uitgewezen dat hij niet op het adres Turnhoutsebaan 167 woonde. Er zijn echter geen gegevens teruggevonden of zijn vrouw en kinderen er nog woonde. Dat kan alleen door de bevolkingsregisters te raadplegen en dat is niet mogelijk. Door het KB artikel 5 van 16 juli 1992 hebben ook wij, medewerkers, beperkt toegang. 

In 1950 begon de rechtbank van eerste aanleg met het uitvaardigen van bijzondere overlijdensaktes zodat ambtelijke schrapping uit het bevolkingsregister mogelijk was. Die aktes zijn makkelijk terug te vinden in de tienjarige tafels op overlijdens. Ik heb volgende districten onderzocht: Antwerpen, Borgerhout en Deurne. Echter, geen resultaat.

Wat er feitelijk nog met Meijer Paur is gebeurd na zijn terugkeer uit de concentratie kampen is niet bekend. Als gevolg daarvan zijn de plaats en datum van zijn overlijden op zijn thans witte pagina als overlevende op het Joods Monument als onbekend vermeld.

 

Bron en onderzoek: redactie Joods Monument.

 

 

 

Alle rechten voorbehouden