Biografie

Over Simon Salomons, zijn vrouw Sara Jeannette van der Velde en hun zoon Benjamin.

Simon Salomons was de vierde van de dertien kinderen van Meijer Salomons en Bloeme de Paauw. Hij was in Amsterdam geboren op 17 April 1892 en werkte als brilliantversteller, kantoorbediende en boekhouder in een papierhandel en tijdens de oorlogsjaren als assistent chef onderwijs bij de Joodse Raad.

Net als zijn vader en broers werd ook Simon Salomons opgeleid in het diamantvak. Hij woonde toen met zijn ouders en familie op de Ruitersweg 6 in Hilversum. Zijn leerlingkaart van de ANDB geeft aan dat hij brilliantversteller werd en dat hij zijn leertijd doorbracht bij atelier/fabriek De Bloem. Zijn leermeester was P. Huntelen. Zijn leertijd eindigde op 25 April 1913 en op diezelfde datum werd lid van de ANDB. 

Op 2 Juli 1920 vertrok hij naar Antwerpen, woonde daar in de Lange Kievitstraat 18, maar keerde op 21 April 1921 weer terug  naar zijn ouderlijk adres Overtoom 447 in Amsterdam. Kennelijk zegde hij het diamantvak toen vaarwel, want hij werd kantoorbediende en boekhouder in een bedrijf van papierwaren.

Op 29 April 1931 trad Simon Salomons in het huwelijk met Sara Jeannette van der Velde. Zij was een dochter van Benjamin van der Velde en Flora Italiaander en was geboren in Amsterdam op 9 December 1899. Nadat het huwelijk gesloten was betrok het echtpaar woonruimte  in de Hunzestraat 9 in de Amsterdamse Rivierenbuurt maar op 29 April 1933 verhuisden Simon en Sara naar Bussum, vanwaar zij echter na 6 maanden van dat jaar al weer terugkeerden naar Amsterdam en op 18 October 1933 woonruimte vonden in de Dintelstraat 48 1e etage, en waar op 26 Juni 1936 hun zoon Benjamin werd geboren.

Eind Februari 1940 vertrok het gezin Salomons uit Amsterdam naar Zandvoort en woonden in de Kostverlorenstraat 19. Een jaar later echter, op 13 Maart 1941 keerden zij al weer terug in Amsterdam en vonden woonruimte in de  Den Texstraat 49 huis, wat 2 maanden later, in Mei 1941 verruild werd voor Vechtstraat 135 1e etage. Daar woonden Simon, Sara en Benjamin nog steeds, toen zij  zich verplicht moesten laten registreren bij de Joodse Raad. Op 18 Februari 1943 echter moesten zij op last van de Duitsers nogmaals verhuizen, nu naar het Afrikanerplein 27 2e etage in de Transvaalbuurt van Amsterdam-Oost.

Op de registratiekaart van Simon Salomons blijkt dat de Joodse Raad  Simon op 1 Augustus 1942 uitstel van deportatie, heeft verleend (“Rückstellung”), waarmee ook zijn vrouw en zoon tot nader order gevrijwaard waren van deportatie en “Arbeitseinsatz”. Simon werkte voor de Joodse Raad als assistent chef onderwijs en Sara Jeannette van der Velde werkte vanaf 28 Juli 1942 als verpleegster in het N.I.Z.  (Nederlands Israëlitisch Ziekenhuis) op de Nieuwe Keizersgracht 110.

De “Rückstellung” (uitstel) van deportatie (de voorloper van het Sperre systeem met stempel wat in September 1942 werd ingevoerd), duurde tot in Juni 1943. In Mei 1943 waren al vele vrijstellingen door de Duitsers als vervallen verklaard maar de resultaten van eerdere razzia’s bleken onvoldoende voor de bezetter die daarop besloot op 20 Juni 1943 een razzia te houden die in het geheim zou worden voorbereid. Vroeg in de ochtend werd  de Transvaalbuurt in  Amsterdam-Oost en ook nog andere wijken in Zuid compleet afgesloten en in totaal werden die Zondag meer dan 5500 Joden bijeengedreven, gearresteerd en afgevoerd naar Westerbork.

Dit lot trof ook Simon Salomons en zijn vrouw Sara Jeannette van der Velde en hun zoon Benjamin. In Westerbork aangekomen werden zij ondergebracht in barak 72. Op 13 Juli 1943 werden zij in een transport van bijna 2000 slachtoffers gedeporteerd naar Sobibor en bij aankomst daar op 16 Juli 1943 werden zij direct in de gaskamers vermoord.

Bronnen o.a. het Stadsarchief Amsterdam, gezinskaarten van Meijer Salomons (1863) en Simon Salomons; Leerlingkaart ANDB van Simson (Simon) Salomons; het Antwerps Vreemdelingen- dossier 160907; archiefkaarten van Simon Salomons en Sara Jeannette van der Velde; het archief van de Joodse Raad, registratiekaarten van Simon Salomons, Sara Jeannette Salomons-van der Velde en Benjamin Salomons en website jodentransporten vanuit Nederland.nl/ transport 13 Juli 1943.

Alle rechten voorbehouden