Lea Levie was een dochter van Tanchum Levie uit Groningen en Hanna Ricardo Rocamora uit Hamburg en was in Hamburg geboren op 6 October 1886. Zij was huishoud-lerares van beroep en was daarvan in het bezit van haar diploma’s. Zij woonde met haar ouders en broers Jon, Iwan en Abraham en zus Sarah thuis in Hamburg maar kwam in 1939 vanuit Duitsland naar Nederland, wat haar broers en zus al eerder hadden gedaan. Lea Levie was ongehuwd.
Lea kwam op 26 April 1939 in Amsterdam en woonde in het begin in op de 1e etage van de Zocherstraat 11, vervolgens per 24 Augustus 1949 bij haar broer Iwan in de Valkenburgerstraat 8 1e etage, maar bleef daar slechts een maand. Zij verhuisde vervolgens nog naar de Biesboschstraat, de Scheldestraat en haar laatst bekende adres was Westerscheldeplein 11 1e etage, waar zij op 14 Juni 1940 werd ingeschreven.
In 1941 werden alle Joden in Nederland verplicht geregistreerd bij de Joodse Raad. De flinke indruk die zij maakte en haar achtergrond in het onderwijs plus als sociaal werkster maakte, dat zij door de Joodse Raad werd “gesperrt wegens functie”: zij werd lerares en naaister op een naaiatelier, mogelijk bij "Tehuis Oosteinde" op het Oosteinde 24 in Amsterdam, een afdeling van de Joodse Raad, waar cursussen naai- en verstelwerk werden gegeven.
Tot het einde toe in 1943 heeft Lea die functie voor de Joodse Raad kunnen uitoefenen, maar na talloze razzia’s en massale deportaties, werd eind September 1943 ook de Joodse Raad opgeheven en werd Amsterdam "Judenrein" verklaard. Op 13 October 1943 werd Lea Levie gearresteerd en afgevoerd naar Westerbork en op 14 October werd zij daar ondergebracht in barak 65.
Op 19 October 1943 werd Lea Levie op transport gesteld naar Auschwitz. Van dit transport is bekend dat het al op 18 October was vertrokken vanuit Kamp Vught en dat het aantal gedeporteerden 1007 heeft bedragen, waarvan het grootste deel van de bij aankomst geselecteerde voor arbeidsgeschikt geachte mannen, na 4 weken "quarantaine", voor puin-opruimingswerkzaamheden tewerkgesteld werd in Warschau en een kleiner deel werd naar de kolenmijnen te Jawischowitz gezonden, terwijl omtrent de vrouwen na de aankomst van het transport te Auschwitz niets meer is vernomen. (zie publicatie Auschwitz deel IV door het Rode Kruis, October 1953)
Dat was ook het lot van de 57-jarige Lea Levie: zij werd na aankomst op 22 October 1943 in Auschwitz direct in de gaskamers van Auschwitz-Birkenau vermoord, tezamen met alle andere vrouwen, kinderen onder de 16 jaar, alsmede mannen boven 50 jaar, zieken en overige niet voor arbeid geschikte mannen.
Bronnen o.a. het Stadsarchief Amsterdam, archiefkaart van Lea Levie; woningkaarten Amsterdam/Zocherstraat 11 en Valkenburgerstraat 8; het archief van het Rode Kruis, transportlijst Amsterdam->Westerbork van 13 October 1943 met Lea Levie; het archief van de Joodse Raad, registratiekaart van Lea Levie; het Archief van het Rode Kruis, publicatie "Auschwitz IV" uit October 1953/transport 19 October 1943 Westerbork-Auschwitz en de akte van overlijden nr. 426 voor Lea Levie, opgemaakt te Amsterdam op 21 September 1951 uit het A-register86-folio 72verso.