Lotte Auszenberg vluchtte voor de oorlog uit Duitsland en vestigde zich in Assen. F.J. Hulst en H.M. Luning, De joodse gemeente Assen. Geschiedenis van een behoorlijke Kille, 1740-1976 (Assen 1993)
Haar ouders overleefden de oorlog in Engeland. Ze was de zus van Josef en Salla, die ook in Assen leefden. Toevoeging van een bezoeker van de website
Meer informatie over Lotte Auszenberg is te vinde…
De vier kinderen Auszenberg komen eind 1938, begin 1939 als vluchteling naar Nederland. Zij werden opgevangen in het Bondshuis van de NPB in Soesterberg. Eind 1939 worden de kinderen ondergebracht bij vier verschillende pleeggezinnen in Assen. Het oudste kind, Max Auszenberg, vertrekt op 22 april 1940 naar Amsterdam. Van hem ontbreekt verder elk spoor. De jongste drie kinderen zijn via kamp Westerbork naar Auschwitz (Josef) en Sobibor (Salla en Lotte) gedeporteerd en daar vermoord.
In het boek “In Memoriam”, de gedeporteerde en vermoorde Joodse, Roma en Sinti kinderen 1942 – 1945, heeft Guus Luijters geprobeerd om de vermoorde kinderen uit de anonimiteit van het grote getal te halen door ze hun naam terug te geven en daar waar mogelijk weer een gezicht te geven.Hun naam terug geven is gelukt, maar ten opzichte van het totaal aantal gedeporteerde kinderen is het slechts gedee…
Op 2 maart 1943 vertrok uit kamp Westerbork een trein met 1105 mensen naar het toen onbekende vernietigingskamp Sobibor. Na een reis van drie dagen kwam de trein op 5 maart aan. Het was het eerste transport uit Nederland naar dit kamp. Nog 18 transporten zouden volgen tot het laatste transport op 20 juli 1943. 34.313 Joodse mannen, vrouwen en kinderen maakten de gedwongen reis naar dit gruwelijke oord in oost-Polen. In nog geen vijf maanden werden zij, op ongeveer duizend na, op de dag van aankomst vergast. Van de ruim 34.000 keerden slechts enkelen terug.
Het eerste transport werd, net als het tweede, uitgevoerd met een personentrein. Daarna gebruikte men veewagens. Van het eerste transport overleefde niemand. Opvallend is dat van de ruim elfhonderd mensen tweederde vrouw was en eenderde man. Van enkelen van hen heeft Stichting Sobibor een portret gemaakt.
Reichskristallnacht
Na de Reichskristallnacht in Duitsland, november 1938, stuurden de ouders Auszenberg hun vier jonge kinderen, twee jongens en twee meisjes, naar Nederland. Ze werden opgevangen in het Bondshuis van de Nederlandse Protestanten Bond in Soesterberg, een van de locaties die de Nederlandse regering had aangewezen als opvangkamp voor Joodse vluchtelingen. Eind 1939 werden de vier ki…