This person lived alone or no information about family members is known or traceable.
What would you like to contribute
Fragment uit ‘Zigeunerweisen’ van Pablo de Sarasate.
Louis speelde dit graag op zijn viool.
Op 12 juni 1939 verloofde Louis zich met Marie-José Dochy. Marie-José, roepnaam Fifi, was geboren in Rotterdam. Haar ouders kwan uit België.
Tijdens de oorlog bleef Louis optreden. Op 10 november 1940 gaf hij een vioolrecital bij de familie Ligtermoet in Rotterdam. Hij werd begeleid door Wim Vermeulen, die hij nog kende van het R.S.O. Het leverde een lovende recensie op: “Hun samenspel was onberispelijk en op sommige momenten (…) zelfs meesterlijk te noemen. (…) Louis Asch droeg het werkje met veel warmte voor” (Skald, jr. 8, no.4).
Met deze woorden eindigde de laatste brief van Louis aan Koos Scholma. Een paar dagen na het schrijven van deze brief werd Louis gedeporteerd, samen met zijn ouders, zus en broertje. Rechtsonder Louis' handtekening.
Louis Asch (linksonder met bril) tijdens zijn officiersopleiding in 1939 of 1940. Rechtsboven staat zijn wapenbroeder Koos Scholma. Louis en Koos raakten goed bevriend. Ze zouden jarenlang corresponderen.
Foto uit persoonlijk archief van Luit Scholma, zoon van Koos Scholma.
Louis Asch. Uitsnede van groepsfoto uit mobilisatietijd, 1939 of 1940
De foto van de Van Oldenbarneveltschool i.o. Vooraan rechts van het midden hoogstwaarschijnlijk Louis Asch (met bril). De foto is genomen ter gelegenheid van het afscheid van meester Van den Oever (met snor). Links het hoofd van de school, Van Randtwijk, en bovenaan links meester Van Kooten (met zwarte das).
Bron: Fotoalbum Foppe Oberman, via Anneke Oberman-Buit.