In addition, a Jokos file (number 16002) on this family is at the Amsterdam Municipal Archive. Access is subject to authorization from the Stichting Joods Maatschappelijk Werk.
What would you like to contribute
Het Joodsche Weekblad, 23 January 1942
Centraal blad voor Israëlieten in Nederland
21 november 1935
Abraham Poons werd ook wel Edi en Eduard genoemd.
Hij is ingeschreven geweest als leerling bij de diamantslijpersbond. Op dat moment woonde hij nog bij zijn ouders thuis (zijn vader was diamantzager.)
Nederlandse staatscourant 29 oktober 1929: ontbinding huwelijk tussen Abraham Poons en Philomene Rotsaert
Echtscheidingsakte in gemeente-archief den Haag, Edi Poons - Philomene Alleman (Rotsaert)
Abraham Poons staat onder de naam 'Ebi Poons' in het militie-register. Ik ga er van uit dat dit Abraham Poons is. Onder zijn 'officiele' naam staat hij niet, maar hij gebruikte de naam Ebi in praktijk vaker.
Er staat een stempel bijvan 2 februari 1917 en de opmerking: 'niet opgekomen'. De opmerking 'Londen' staat er bij, daar woonde Abraham toen.
1 Augustus 1940 doet Abraham Poons aangifte van de diefstal van een autoped
Politie-archieven Amsterdam 1940-45
NIW
19 augustus 1910
Nederlandse staatscourant 5 juni 1930 deel 1
"Aankondiging van de kennisgevingen die in het jaar 1928 zijn gedaan ingevolge de wet van 12 december 1892 (Staatsblad nr 268) op het Nederlanderschap en het ingezetenschap, gelijk deze wet is gewijzigd, laatstelijk bij de wet van 31 december 1920 (Staatsblad nr 955)."
Nederlandse staatscourant 5 juni 1930 deel 2
"Aankondiging van de kennisgevingen die in het jaar 1928 zijn gedaan ingevolge de wet van 12 december 1892 (Staatsblad nr 268) op het Nederlanderschap en het ingezetenschap, gelijk deze wet is gewijzigd, laatstelijk bij de wet van 31 december 1920 (Staatsblad nr 955)."
Abraham (Edi) Poons, geboren in New York, woonachtig in Londen.
NB: Wet op het Nederlanderschap 1893: "Met deze wet werd het Nederlanderschap primair verkregen door afstamming. Voortaan kregen alleen kinderen van Nederlandse vaders (en natuurlijke kinderen van Nederlandse moeders) de Nederlandse nationaliteit. Wie ná juli 1893 werd geboren, kreeg de nationaliteit van de vader" (omschrijving; www.vijfeeuwenmigratie.nl)
Arolson Archief
Abraham Poons, stadsarchief Amsterdam
Ik begrijp niet waarom de namen van zijn ouders doorgestreept en verbeterd zijn: de oorspronkelijke namen waren correct: Hijman en Betje.
Transport V vanuit Mechelen.
Abraham Poons, Anna Hamburg, Hijman Poons
Transportlijst V vanuit Mechelen.
Vanaf transport VI waren het Cosel-transporten. Dit transport is rechtstreeks naar Auschwitz gegaan.
Eby Poons en Anna Hamburg waren opgepakt in België, als vluchtelingen voor het nazi-regime
Aankomst in België 1921: vanuit Engeland naar België
aankomst België 1921
Ik wandelde vandaag naar je huis, en had een fijn gesprek met de dame die nu in jouw huis woont. Je foto heb ik bij haar achtergelaten.
De synagoge in jullie straat werd gebouwd in 1937, toen Hijman dus nog een baby was: dit is de laatste synagoge die voor de oorlog nog in Amsterdam gebouwd is. Schuin tegenover jullie huis staat deze.
(Foto: 1946, collectie JHM.)
Zeer geliefde Ebi Poons
geboren in New York in 1897
vol levenslust, nog lang niet bereid om te sterven
Synagoge Lekstraat, schuin tegenover jullie huis, in Centraal blad voor Israëlieten in Nederland, 2 december 1937.