Winkels op de Haarlemmerdijk. Op deze plek heeft mogelijk de sigarenwinkel van mijn vader gezeten. Op deze plek heeft mogelijk de sigarenwinkel van mijn vader gezeten. de foto is gemaakt op 14 februari 1927. Bron: Beeldbank SAA.
Oproep om lid te worden van de NASB. In de jaren twintig begonnen de sportende arbeiders zich echter zelfstandig te organiseren. Hier was ook reden voor, vond de socialistische krant Voorwaarts in 1929: ‘De wijze waarop en de omstandigheden, waaronder in onzen tijd de arbeid verricht wordt, ontneemt den arbeiders vreugde, blijheid en opgewektheid.’ Volgens de krant was hier een oplossing voor: ‘Een van de eerste en voornaamste middelen hiertoe is de sport.’ En daartoe hoorde een socialistische sportorganisatie om te voorkomen dat de arbeider lid zou worden van een algemene of liberale sportbond.
Speeltuin in de President Brandstraat. Speelplaats van speeltuinvereniging Het Oosten. Van links naar rechts: President Brandstraat 28-24, Reitzstraat 3-7, hoekpand President Brandstraat 22-20, hoekpand President Brandstraat 15, Reitzstraat, 17-19. Bron: Beeldbank SAA.
Deze foto, die ik heb gekregen van mevrouw Elisabeth de Boer-Suesan, is een groepsfoto van bijna allemaal joodse kinderen uit de omgeving van de speeltuin.
We hebben samen gekeken naar de foto en hier een daar wat kinderen kunnen traceren. Eén van die kinderen is Henny of Hendrik Kool. Zij woonde net als Elisabeth in de President Brandstraat. Hendrika woonde met haar familie op nummer 58 twee hoog. Andere kinderen die mevrouw De Boer-Suesan herkende zijn;
Beppie Roodveldt: President Brandstraat 72 drie hoog,
Japie, Jacob, Content: President Brandstraat 68 een hoog,
Japie, Jacob, van de Kar: President Brandstraat 74 twee hoog,
Afgebeeld is de Ben Viljoenstraat (1933) hoek Joubertstraat met rechts de zaak van Levisson, luxe bakkerij (adres: Afrikanerplein 1); op Joubertstraat 10 de zaak van W.Schaap in vis en zuurwaren, september 1933
Henriette Gobitz (huwelijk Westerbork). Op 22 augustus 1942 trouwden in het kamp Westerbork David Blom en Henriette Gobitz.
Register van huwelijksakten, opgesteld op de hulpsecretarie van de burgerlijke stand in het kamp Westerbork; archief van de gemeente Westerbork, opgenomen in het archief van de gemeente Midden-Drenthe te Beilen.
Kamp Stuifzand Kamp Stuifzand lag aan de Wijsterseweg, iets ten noorden van Hoogeveen. Het kamp had een capaciteit voor maximaal 96 dwangarbeiders en bestond onder andere uit twee barakken voor ieder 48 personen, een wasplaats, een ontspanningslokaal, een keuken, woning voor de kok/beheerder, pompstation en een rijwielbarak. Bron: www.joodsewerkkampen.nl
Links boven Carla, daarnaast haar zusje Hendrika met linksonder zus Rachel (Chellie) met rechtsonder haar nichtje Anna Pront (de jongste dochter van Salomon Pront en Sophia Wagenaar). Alleen Anna zal de oorlog niet overleven. Bron: familiearchief Kaplan.
Gemeentebadhuis. Let op! Dit is duidelijk een ander badhuis dan het badhuis uit het verhaal. Ik heb deze afbeelding toch opgenomen omdat het tot nu toe de enige afbeelding is met informatie over de prijs van een (kuip of stort) bad.
Bron: Collectie Klein Materiaal, Gemeentearchief Amsterdam. Dit archief is nog niet geïnventariseerd! Wel ter inzage via: inv.nr. 15009 - 11954 (via de balie).
Jacob van Delft was a street trader in ice cream, cold lemonade etc. in the summer months. In the winter he sold hot food and drinks such as doughnut balls [oliebollen] and coffee. Addition of a visitor of the website.
Jacob had a large, horse-drawn shop on four wheels. His son Levie, known as Jopie, helped his father with sales. Addition of a visitor of the website
Jacob is een zoon van Levie van Delft en Henderine van der Ziel. Hij trouwde 6 januari 1915 met Elisabeth Roodveldt (20 jaar), dochter van Levie Roodveldt en Vogeltje Blom
In addition, a Jokos file (number 50995) on this family is at the Amsterdam Municipal Archive. Access is subject to authorization from the Stichting Joods Maatschappelijk Werk.
Carla Kaplan-Gobitz is geboren in de Danie Theronstraat op 2 november 1930. Kort voor de oorlog is zij met haar familie, vanuit de Christiaan de Wetstraat, naar de Vegastraat verhuisd. Aan het begin van de oorlog heeft het gezin nog kort in de Danie Theronstraat gewoond. Carla overleed op 1 september 2016, 85 jaar oud. Ik heb haar mogen interviewen voor het geheugen van oost, Nadien hebben we elkaar veel gezien en ook veel besproken. De zoektocht naar de geschiedenis van haar familie heb ik nu verder uitgewerkt. Al het materiaal dat ik voor haar heb gevonden, bij het Stadsarchief bijvoorbeeld, is blijven liggen. De confrontatie was toch te groot. In mei 2017 heb ik voor het eerst uit dit materiaal kunnen en mogen vertellen. Een eerste verhaal heb ik al geplaatst. De titel: Het gezin van Salomon Pront en Judith Pront – Wagenaar. Hieronder haar verhaal zoals dit ook op de eerder genoemde website staat. Maar op verzoek van haar zoon plaats ik het nu op deze plek. Dit omdat de hyperlinks niet meer werken.
Mijn eerste herinneringen! Ik ben geboren in de Danie Theronstraat Wij woonden op nummer 9 op drie hoog. Mijn eerste herinnering is dat ik (ik moet een jaar of drie zijn geweest) door mijn vader op het dak werd gehesen. Er stond namelijk iets bijzonders te gebeuren; er zou een vliegtuig overkomen. Dat vliegtuig moet De Uiver zijn geweest. (Mogelijk is het een speciale rondvlucht geweest boven Amst…
Op de speeltuin aan de Jouberstraat hebben we 215 kooplieden gevonden die een aanvraag hebben gedaan om daar te mogen staan of daar daadwerkelijk op gestaan hebben. Op dit moment gaat het om 196 mannen en 18 vrouwen. Verdere details met betrekking tot de markt op de Joubertstraat volgt nog.
Er is sinds maart 2024 een amateur video opgedoken uit een privé archief waar beelden van de markt te vinden…