Johan Schrijver werd geboren op 31 december 1908 als nakomertje in het gezin van zes, in de 2e Jan van der Heijdenstraat te Amsterdam.
Moeder Louise Schrijver-Barends is geboren op 19 juni 1871. Haar man Hijman was diamantslijper net als zijn vader en grootvader, maar is ook al vrij jong gestorven (1866-1912.) Dus toen Johan nog geen 4 jaar oud was.
Louise voedde zes kinderen op, waarvan de oudste psychiater werd en de jongste (Johan) tolk/vertaler Frans.
Leo was muzikant en in de oorlog verzetsheld. Nannette Hermine werd niet ouder dan 14 jaar.
Nannette Julie (‘grote Nan’, helemaal niet groot van stuk, maar 4 jaar ouder dan haar nichtje, vandaar) werd verpleegster en woonde een tijd in Engeland. Zij dook in de oorlog onder in Friesland en werd daar vrijzinnig-protestant. Tot haar overlijden op haar 82e woonde ze in Amsterdam.
Julia was een mooi meisje totdat in 1918 de Spaanse griep toesloeg. Ze kreeg een hersenaandoening en moest in inrichtingen worden opgenomen. Haar neef haalde haar in de oorlog weg uit Den Dolder en bracht haar onder in Oudewater, maar daar werd ze in 1944 toch verraden en gedood in Renkum.
Zijn moeder Louise woonde in diverse plaatsen ook buiten Amsterdam, onder meer in Zandvoort. De adressen waar zijn moeder in de jaren 30 woonde, liggen in de Rivierenbuurt.
Johan studeerde Frans in Utrecht. Daarna woonde Johan sinds 1928 in een dozijn adressen in Amsterdam Zuid en uiteindelijk sinds 1938 in de Maasstraat (zie illustratie). Het is opmerkelijk dat zijn nichten die op het moment van dit schrijven nog leven in Amerika, niets van hem weten. Terwijl zij vol zijn over diens broer Leonard, de verzetsheld.
Addition
Het gezin waaruit Johan Schrijver voortkwam
De onbekende oom Johan.
Johan kwam uit een gezin van 6, waar hij het 'nakomertje' was. Zijn nichten (nu nog levend in de VS) weten niets van hem in tegenstelling tot de andere ooms en tantes. Was Johan, tolk/vertaler Frans wonend in Amsterdam, een buitenbeentje?