Addition

Benous Jehoedo/i en Benous Jisroijl (of: Jisroeil?)

Bron: De Joodsche Prins van 27 maart 1913, blz. 264.

Bovenstaande titel komt mogelijk verwarrend over, maar helaas is de spelling van de namen van beide verenigingen niet altijd gelijk.

Bron: De Joodsche Prins van 27 maart 1913, blz. 264 (Via: het IISG).

 

In het tweede decennium van de 20e eeuw waren er in Amsterdam twee verenigingen die nauw met elkaar verwant waren. Het zijn beide verenigingen van Joodse jongdames die als streven hebben het beoefenen van de Joodse wetenschappen en het bevorderen van het traditionele Joodse leven. De Joodsche Prins noemt hen 'kinderen van de bekende jongelingenvereniging Toutseous Chajjim (T.C.). Het gaat om Benous Jehoedo en Benous Jisroijl. Beiden hebben een eigen vergaderlokaal. Benous Jehoedo vergadert in buurt IJ IJ (dat is zo rond of in de buurt van de Ferdinand Bolstraat en de PC Hooftstraat) en andere meer 'in het centrum'.

Enkele keren komen beide verenigingen samen, zoals in maart 1913, om een Poerimfeest te vieren in het Portugees Isr. Oudeliedengesticht. De jongedames zorgden samen voor de voordrachten, het programma. Ook het hoofdbestuur van Toutseous Chajim was aanwezig. De voorzitter van T.C. de eerwaarde L. H. Sarlouis hield een toespraak waarin hij zijn dank uitsprak voor de avond en zich verheugd toonde over zoveel Benous Jehoedo Wejisroijl. Hij hoopt dat zij zijn verwachtingen niet zouden beschamen en later als toonbeelden van ‘Moeders van Israël’ op te treden.

Bron: De Joodsche Prins van 27 maart 1913, blz. 264 (via het IISG).

 

 

 

Tot slot merkt de Joodsche Prins nog op dat vooral de voordracht van mej. Santfort aandacht verdient. Zij droeg een gedicht, gericht aan het bestuur van T.C., op uitstekende wijze voor. 

Als in 1920 het 15-jarige bestaan van Toutseous Chajjiem wordt gevierd, is ook de jongedames vereniging Benous Jehoedo aanwezig. Het is aan haar voorzitster: mej. H. van Kollem die de gelukwensen mag aanbieden (aldus het NIW van 3 dec. 1920).

Het gaat om Hanna van Kollem. Eeen andere naam die ook regelmatig terugkeert en ook gelukkig te achterhalen is Hanna Duka (na haar huwelijk Hanna Meijer-Duka). Een derde dame die ik heb kunnen achterhalen en ook in de diverse persberichten wordt genoemd is Henriëtte Gazan. Er is wel enige terughoudendheid nodig, maar de website: Gazan doet vermoeden dat het om dezelfde mej. Gazan gaat. In 1925 trouwt zij met Samuël Duque.

Tot slot:

Benous Jisroijl of Jisroeil is alleen te koppelen aan de plaats Zutphen en niet aan Amsterdam. Ik heb geen enkele verwijzing naar deze Amsterdamse damesvereniging kunnen vinden! Of deze vereniging is opgegaan in Benous Jehoedo? Het zou zo maar kunnen, maar bewijzen heb ik er niet voor.