Addition

Informatie over Roosje Schrijver de echtgenote van Jacob Zomerplaag

Roosje Schrijver en hun zoon hebben de oorlog overleefd

Roosje Schrijver werd geboren op 8 augustus 1921 als dochter van Isaac Schrijver en Marianna de Jong. Toen Roosje één jaar oud was (1921 dus), vertrok ze met haar ouders en oudere broertje Samuel naar Indië. En een paar maanden was Marianna met haar beide kinderen weer terug in Nederland: vader Isaac was in Indië overleden. Marianna hertrouwde met kapper Jacob Theeboom die zijn kapperszaak had op het Jonas Daniël Meijerplein 12 waar ze ook woonden.

 Roosje trouwde op 1 april 1942 met Jacob Zomerplaag, geboren 15 april 1920, werkzaam in de textiel. Op die dag trouwden heel veel jonge Joodse stelletjes omdat het gerucht ging dat je niet opgeroepen werd voor ‘werkkampen in Polen’ als je getrouwd was én als je toch werd opgeroepen, kon je met zijn tweeën gaan. Roosje en Jacob woonden in bij Jacob’s ouders, ofwel bij Barend Zomerplaag, marktkoopman, en Sophia Zomerplaag-Kroonenberg in de Louis Bothastraat 10.

 Roosje en Jacob kregen een zoontje Jozeph, geboren op 18 maart 1943. Roosje heeft op 9 juni 1943 foto’s laten maken met haar baby bij Annemie Wolff. Annemie Wolff was een Duitse fotografe die met haar Joodse man Helmuth Wolff in 1933 in Nederland was komen wonen, na hun vlucht uit München. Ze waren een fotostudio aan huis begonnen en maakten veel fotoreportages voor tijdschriften en bijvoorbeeld ook voor bedrijven, zoals het Amsterdamse Havenbedrijf of Opekta, het bedrijf van Otto Frank. Helmuth Wolff is op 15 mei 1940 overleden na een zelfmoordpoging die Annemie had overleefd. De foto’s van Annemie Wolff zijn enkele jaren geleden herontdekt door Simon Kool bij de eigenaresse Monica Kaltenschnee. Daarbij werd op een gegeven moment ook een doosje gevonden met 100 fotorolletje uit 1943 en een bijbehorend kasboek met namen en adressen. Wij zijn bezig alle circa 440 personen op die fotorolletje op te sporen en hun verhalen vast te leggen.

 Jacob en zijn hele familie zijn opgepakt en in 1944 vermoord. Roosjes familie is ook omgekomen. Roosje en Jozeph zijn echter ondergedoken en hebben de oorlog overleefd. Roosje was in Friesland ondergedoken. Van Jozeph is dat niet bekend.

Roosjes oudere broer, Salomon (Sal) Schrijver, geboren 25-5-1917 was chauffeur van beroep. Hij is ook getrouwd in april 1942. Er staat een trouwfoto van zijn vrouw en hij op Beeldbank WO2 en daarop staat Roosje achter haar schoonzus. Sal is omgekomen in juli 1943. Zoon Joseph is in 1966 in de USA genaturaliseerd, heeft zijn naam veranderd in Joseph Scott en woont of woonde in California. Wij zijn op zoek naar iemand die kan bevestigen dat de jonge vrouw op de foto van 9 juni Roosje is en wij hopen dat iemand weet of en waar we Joseph Scott kunnen vinden!

 An Huitzing en Tamara Becker, Stichting Wolff, info@stichtingwolff.nl

Roosje uit de Louis Bothastraat