Addition

By: Frank

Het gezin van Ernst Gerson en zijn familie werden in de dertigerjaren het slachtoffer van toenemend agressie, intimidatie en geweld. Ernst werd verscheidene keren op onduidelijke verdenkingen gearresteerd en gevangen gezet.

Tijdens de Kritallnacht van 9/10 november 1938 werd het huis van de ouders van Ernst het doelwit van anti-joodse agressie en geweld. Er was toen al door hem een besluit genomen om halverwege mei 1938 naar Nederland te gaan naar een zuster, Bertha, van zijn vrouw in Zwolle. Daardoor werd hem door de Duitse overheid zijn Duitse staatsburgerschap afgepakt!

Hij werd in 1939 gevolgd door zijn vrouw Sara Julia, dochter Ursula en zijn schoonouders Lippers en oom Hugo. Zij gingen naar dezelfde Bertha, getrouwd met een joodse Nederlander: Siegfried de Groot uit Zwolle

Vervolgens is de fam Gerson eind 1939 naar Hattem verhuisd. Ursula heeft hier toendertijd de openbare lagere school a/d Dorpsweg in Hattem bezocht. (Er moet ergens nog een cijferlijst beschikbaar zijn !)

In 1939 werd door dezelfde zwager uit Zwolle, Siegfried de Groot al begonnen met de bouw van een villa aan de van Heemstralaan 1 te Hattem. Door het uitbreken van de oorlog werd de eerste steen pas gelegd in januari 1941door beide kinderen van Siegfied en Bertha. De bouw vorderde echter langzaam.

Daarna vond de fam Gerson onderdak bij de fam. Berends vlakbij het landgoed Molecaten.

In september 1942 kregen zij een andere schuilhut op het landgoed Molecaten van baron W. van Heeckeren van Molecaten. Op dit landgoed zaten meerdere Joden op verschillende plekken ondergedoken!.

In deze schuilhut vonden de schoonouders van Ernst, Isidor en Martha Lippers-Stehberg en oom Hugo ook een onderduikplaats.

In het alg. politieblad van 17 sept 1942 is er al een oproep van de burgemeester van Hattem voor aanhouding, opsporing en voorgeleiding van de fam. Gerson. Er werd vermeld dat ze zonder de daarvoor vereiste vergunningen hun woonplaats hadden verlaten!

Nogmaals werd op 25 febr 1943 om de aanhouding van alle leden van de fam Gerson en de schoonouders fam.Lippers verzocht!

Begin september 1944 is de fam Gerson en de ook bij hen ondergedoken 14 jarige joodse jongen Georg Cohn, na verraad via Westerbork op 3 september alsnog naar Auschwitz getransporteerd! Toevallig dezelfde trein als Anne Frank!

Sara Julia Gerson-Lippers en dochter Ursula, zuster Bertha, zwager Siegfried en kinderen, haar ouders en oom Hugo evenals Georg Cohn hebben de oorlog niet overleefd!
De ouders van Ernst en zijn broer hebben de oorlog in Duitsland ook niet overleefd en zijn in de vernietigingskampen vermoord!

Ernst Gerson zelf heeft na enige concentratiekampen op wonderbaarlijke wijze de oorlog overleefd en is na de oorlog in Hattem teruggekeerd en weer begonnen in de textielhandel!