Addition

Aanvulling Roosje Cohen

Roosje Cohen is de dochter uit het huwelijk van pettenmaker Mozes Cohen en Saartje van Dam. Ze wordt geboren in Coevorden. Haar ouders hebben een hoedenwinkel. In maart 1936 overlijdt haar vader, haar moeder sterft in 1951. Vijf kinderen van Mozes en Saartje komen door het naziregime om het leven. Slechts één kind uit het gezin overleeft de oorlog.

In de zomer van 1914 verhuist het gezin naar Enschede. Haar ouders beginnen hier een hoedenwinkel (die in de oorlog geariseerd zal worden). Mogelijk heeft Roosje ook in de winkel gewerkt.

In Enschede is Roosje kantoorbediende. Ze werkt in de oorlog in het Apeldoornsche Bosch, het is niet duidelijk of dit als kantoorbediende is of in een andere functie.

Roosje woont in bij haar broer en zijn gezin. Het huishouden bestaat op dat moment verder uit de ouders van haar schoonzus Irene.

In de nacht van twee op drie oktober worden naast Roosje nog vijf anderen uit het pand aan de Zutphensestraat 181 gehaald. Drie van hen zijn de hoofdbewoners: Irene, haar man Salomon en hun dochter Carla. Ook Rosa Frenkel-Löwenstein en logé Rosalie Heimans, een inwonend personeelslid in het Apeldoornsche Bosch aan de overkant van de straat, worden deze nacht gearresteerd. In Kamp Westerbork is de familie weer voor korte tijd herenigd.

Op dinsdag 10 november 1942 vertrekt uit het kamp transport 35, met als eindbestemming vernietigingskamp Auschwitz. Roosje zit net als haar broer Salomon en diens gezin in één van de twaalf wagons. Op 13 november 1942 komt het transport in Auschwitz aan. Haar broer Salomon moet één van mannen zijn, die tachtig kilometer voor Auschwitz, namelijk in Kosel, uit de trein zijn gehaald om als dwangarbeider te worden ingezet. Roosje, haar schoonzus Irene en nichtje Carla gaan door naar Auschwitz. Daar worden ze op de dag van aankomst vermoord.

Het boek ‘Niemand Mehr Da’ en officieel vertaald uitgebracht onder de titel: ‘There's Nobody Left’ door Anna Junge, de site Joodse Werkkampen, Stichting Stolpersteine Twente, gemeente Coevorden, Streekarchief Eemland en Delpher (gedigitaliseerde Nederlandse historische kranten). Digitaal Joods Monument, CODA Archief Apeldoorn, Erica adresboek van Apeldoorn, Yad Vashem, het Gelders Archief, afdeling ‘Naam & Gezicht’ van het herinneringscentrum Kamp Westerbork en het boek ‘In Memoriam’ door Guus Luijters.

13 juni 2019