Biography

Gezin van Alexander Salomons en Rosa (Roosje) Hes

By: carla
Alexander Salomons, gehuwd met Roosje Hes, vestigde zich op 22-12-1925 in Nijmegen, komende vanuit Amsterdam. Hij was rabbijn, leraar en secretaris van de Joodse Gemeente van Nijmegen van 1940-1943 en secretaris van het Armbestuur van de Joodse Gemeente van 1940-1943. Roosje en Alexander hadden vier kinderen t.w. Louis, Sara, Sprins en Bram.
 
Vanaf 1933 was Alexander vaak de eerste die Joodse vluchtelingen bijstond die per trein vanuit Kleef in Nijmegen aankwamen. Als secretaris van het Nijmeegse Joodse vluchtelingencomité zette hij zich in met brede steun uit de Nijmeegse samenleving om de Joden bij te staan in hun vlucht voor de nazis. Hij nam in 1938 zelf zeven Joodse kinderen in huis, die zonder hun ouders per trein uit Keulen waren gekomen.
Ook na de Duitse inval in 1940 bleef hij bijzonder actief. Hij was een eerbiedwaardige figuur met een baardje en rokend uit een waterpijp. De Rabbi woonde met zijn gezin boven de Synagoge in de Gerard Noodtstraat. In de herfst van 1941 werd hij een hoofdvertegenwoordiger van de Joodse Raad, aangesteld om namens de Raad mee te werken aan een ordelijk verloop van de deportaties.
Op 13 april 1943 vertrok hij met zijn gezin, vrouw en 4 kinderen naar Amsterdam, vermoedelijk op advies van de Joodse Raad, die hoopte hem in Amsterdam beter te kunnen beschermen tegen deportatie. Bovendien waren er geen joden meer in Nijmegen.
 
In Amsterdam werd het gezin alsnog opgepakt. Op 20 juni 1943 kwam het gezin in Westerbork aan, afkomstig van Maasstraat 81 in Amsterdam. Al op 6 juli 1943 werden alle gezinsleden (m.u.v.  dochter Sprins, die wegens ziekte later werd vervoerd ) vanuit Westerbork op transport (nr.70) gesteld naar Sobibor, waar zij op 9 juli 1943 werden vermoord.  Toen dochter Sprins hersteld was van een ziekte werd zij op 20 juli '43 (trein 72) naar Sobibor getransporteerd en daar op 23 juli 1943 eveneens vermoord.
Na ontruiming van het huis aan de Gerard Noodtstraat  27 vestigde zich daar een zekere H. Becker.  Veelal vestigden NSB-leden zich in de onteigende Joodse panden. Of H. Becker NSB lid was staat niet vast.
Bron: www.oorlogsdodennijmegen.nl