Addition

Over Jacob en Sientje Kijzer, overlevenden uit Montfoort

Tekst d.d. februari 2024 voor in een tentoonstelling over de Keizerstraat in Montfoort, in Stadsmuseum De Knoperij in Montfoort, door de Stichting Oud Montfoort

Keizerstraat 31

Jacob en Sientje Kijzer

De familie Kijzer, met zeven kinderen, kwam in 1906 vanuit Gouda naar Montfoort. Vader is koopman in lompen en metalen. Hij overlijdt in 1913. Jacob is dan 19 jaar. De familie Kijzer bezit drie panden: Hoogstraat 7 (In de Pot), Keizerstraat 31 en een pandje in de Vrouwenhuisstraat.

Jacob gaat samen met zijn zus Sientje, beiden ongehuwd, in de Keizerstraat wonen. Jacob neemt het bedrijf over. Hij is dagelijks op pad met zijn transportfiets. Als de Tweede Wereldoorlog uitbreekt is Jacob 45 en Sientje 40 jaar. Verder woont alleen jongste broer David nog in Montfoort. In 1942 moet hij zijn fietsen inleveren en een paar maanden later moeten hij, Sientje en David onderduiken, wat lukt in Zuilen. Vanuit Montfoort is er een wekelijks transport van etenswaren door steeds wisselende mensen.

De Ereboog in Montfoort, 1945

Bron: Stcirhng Oud Mntfoort

 

Na de bevrijding worden Jacob en Sientje met versierde wagens naar Montfoort terug gebracht en op 31 augustus 1945, Koninginnedag, is er een straatfeest in de Keizerstraat. Jacob start zijn bedrijf in lompen, metalen en oud papier weer op en ondervindt concurrentie van het Katholiek Thuisfront dat ook oud papier verzamelt t.b.v. de steun aan kloosters en kerken.

Jacob Kijzer met zijn transportfiets

Bron: Stichting Oud Montfoort

Jacob beëindigt zijn bedrijf in 1970 en overlijdt vlak voor zijn 84e verjaardag in 1978. Begin 1981 overlijdt ook Sientje, waarmee twee markante figuren uit het straatbeeld zijn verdwenen, maar nog altijd niet uit de verhalen.