Pagina uit het Dodenboek van het 'Oranjehotel' (de strafgevangenis in Scheveningen) voor de uit Suriname afkomstige verzetsman Abraham Samuel Fernades. [Nationaal Archief]
In de afgelopen 50 jaar is de samenstelling van de Nederlandse bevolking sterk veranderd. Met name de onafhankelijkheid van Suriname in 1975 en de komst van arbeidsmigranten uit Marokko en Turkije hebben ‘kleur’ gegeven aan het Nederlandse landschap. Deze verandering roept vragen op over het lieux de memoires, het collectieve geheugen, van Nederland.
In ons nationale bewustzijn neemt de Tweede Wereldoorlog een centrale plaats in. Het is een belangrijk ijkpunt (of dieptepunt) waaraan normen en waarden worden getoetst. Dat niet alle burgers een vanzelfsprekende gevoeligheid hebben m.b.t. het oorlogsverleden bleek in 2002, toen Marokkaanse jongeren zijn gaan ‘voetballen’ met een op 4 mei gelegde herdenkingskrans. Als gevolg daarvan heeft de overh…
Op mijn speurtocht naar de familie Kooistra stuitte ik op een huwelijk van Anna met Ulko Folkert Jacob Kooistra zoon van Sytze Johannes Kooistra en Klaaske de Jong, zag aan de achternamen dat deze Joods moesten zijn dus mijn huivering werd gewekt en hierbij dus ook de gedachte dat deze mensen weleens de oorlogsjaren niet overleefd konden hebben en helaas dat werd bevestigd naarmate ik meer info la…
This couple married in 1926 in Amsterdam. Addition of a visitor of the website
In addition, a Jokos file (number 30043) on this family is at the Amsterdam Municipal Archive. Access is subject to authorization from the Stichting Joods Maatschappelijk Werk.