Addition

Joodse Groningers. Een Mozaïek

17 verhalen van Joodse Groningers over drie eeuwen geschiedenis.

Wie de Tweede Wereldoorlog als onderduiker overleefde heeft een verhaal te vertellen. René de Vries (Groningen, 1932) was zo’n onderduikjongen, en heeft niet één, maar veel verhalen te vertellen. Zo’n 20 jaar is hij bezig geweest met het verzamelen van gegevens over zijn familie en over andere Joodse Groningers. Deze portretten, in 18 hoofdstukken verzameld, vormen de inhoud van dit boek.
Hoewel het in de bedoeling lag om de Tweede Wereldoorlog buiten beschouwing te laten is dat uiteindelijk niet gebeurd. Daardoor komen er ook verhalen aan bod over personen die de oorlog niet overleefden, waaronder de vader van de schrijver. Hij heeft deze mensen uit de vergetelheid gehaald en opnieuw een gezicht gegeven - soms letterlijk. Ieder verhaal wordt voorafgegaan door een beknopt geneagram zodat de geïnteresseerde genealoog aansluiting kan vinden op verder stamboomonderzoek.
En zo ontstaat een tijdsbeeld van 200 jaar (1786-1985) met verhalen over mensen die deel uitmaakten van de Joodse Gemeente Groningen, met duidelijk een hoofdrol voor de ‘gewone man’. Ook enige zelfkritiek schuwt René de Vries niet: het is daarmee een heel erg persoonlijk boek geworden, dat tegelijkertijd een boeiend inzicht geeft in het leven van mensen die ooit eens in de stad Groningen werkten en woonden. De vele foto’s maken het tot een fraai boekwerk, dat ook jongeren zeker zal aanspreken.
Een aantal verhalen in dit boek is eerder in beknopte vorm verschenen in het tijdschrift JAGDAF, in de rubriek “Joodse Groningers van Weleer”.

All rights reserved