Addition

Een compleet gezin op transport

Jeanette Mogendorff

Groenlo, 24 januari 1920 – Sobibor 5 maart 1943

Nettie

De roepnaam van Jeanette Mogendorff was Nettie. Zij had haar verpleegstersopleiding gedaan in een katholieke inrichting en was in die tijd katholiek geworden. Dit heeft ze niet ingezet om te proberen aan deportatie te ontkomen. Samen met haar vader Meyer Maurits Mogendorff, moeder Suze Mogendorff-Mogendorff, broer Hans en haar twee zussen Miep en Elly werd Jeanette in de nacht van 20 op 21 februari 1943 uit huis gehaald. Het gezin Mogendorff kwam op 22 februari in Westerbork aan.

Schrijfdag in Westerbork

Vanuit barak 72 schreef Jeanette enkele brieven aan een vriendin. “Vandaag schrijfdag, dat gebeurt eens in de 14 dagen. Je mag dan 1 brief of 2 kaarten schrijven. Ik stuur nu ook aan H. Allereerst allemaal, in ’t bijzonder aan Jeanne, heel heel hart. dank voor alles en alles. Ik zal altijd met veel plezier terugdenken aan die heerlijke tijd en wij allemaal.” (...)
“Morgen begin ik met verpleging in het ziekenhuis. ‘K meen ± 12 uur per dag werken ook nachtdienst. Behandeling en eten is goed. Valt allemaal erg mee.” Jeanette besluit de brief met: “In onze barak
± 400 mensen. Mannen en vrouwen apart. Iedere dinsdag transport naar elders. Verwacht dat wij a.s. week bijzijn. Anders over 14 dagen weer bericht van ons. Dag allemaal! Tot weerzien.”

Op transport

De kans om veertien dagen later weer een brief te schrijven, kreeg Jeanette niet. Op 2 maart 1943 werd het hele gezin Mogendorff op transport gesteld naar ‘elders’. Bij aankomst in Sobibor werden ze allen vermoord. Jeanette werd 23 jaar oud.

Gedenkteken in Groenlo

Jeanette wordt samen met haar vader, moeder, broer en zussen vermeld op het Glazen monument, een gedenkteken voor de oorlogsslachtoffers van de gemeente Groenlo. Op 3 mei 2013 worden zogenaamde Stolpersteine op de stoep gelegd voor het laatste woonhuis van het gezin Mogendorff in Groenlo: Beltrumse-
straat 43.

Foto: Privécollectie.
Bronnen: www.communityjoodsmonument.nl (Joods Historisch Museum).
www.kampwesterbork.nl(Herinneringscentrum Kamp Westerbork).
Voor meer informatie over de familie Mogendorff:
stolperstenengroenlo@hotmail.com stolperstenengroenlo@hotmail.com.

tekst Irene Hemels, Stichting Sobibor

All rights reserved