Als in 1999 in NM Kamp Vught het “Monument voor de weggevoerde kinderen” wordt onthuld staan twee namen er niet bij. Het enige wat tot voor kort van hen bekend was, waren hun onderduiknamen: Peter de Bruin en Piet de Lange. Die twee namen staan op de transportlijst uit kamp Vught. Het enige wat van deze twee bekend was, was hun onderduiknaam. Die twee namen staan wel op de transportlijst van het kindertransport uit Vught. In Westerbork stopte die trein. De volgende ochtend ging het kindertransport verder naar Sobibor, maar van beide jongetjes ontbrak vanaf hier elk spoor. Tot voor kort.
Naar aanleiding van een Andere Tijden over de kindertransporten ging ik op zoek naar hen. Wat in 1999 niet lukte werd in 2016 dankzij de inmiddels gedigitaliseerde kampkaarten en transportlijsten en speurwerk op geboortedatum in het Amsterdams Stadsarchief wel mogelijk: de namen van beide jongetjes werden gevonden. Onder hun eigen naam gingen zij, alleen, verder op transport. Piet naar Sobibor en Peter naar Auschwitz. De uitkomst van de zoektocht is niet om blij van te worden. Wel is het mooi dat deze kinderen nu een naam hebben gekregen, want ‘zolang iemands naam genoemd wordt leeft hij voort’.
Piet de Lange is hoogstwaarschijnlijk Juda Cohen (1936) en Peter de Bruin heet Peter Blumenfeld (1938).
De foto (Oorlogsarchief van het Nederlandse Rode Kruis, dossiernummer 65.491) is waarschijnlijk afkomstig van mevrouw E.F.D. Katan-Kremer, die na de oorlog een opsporingsformulier invulde bij het Rode Kruis. Deze mevrouw wist de echte naam van het kind niet. Wat zij wel wist: ‘30-4-1943 weggehaald, naar Vught ca. 2 maanden daarna uit Westerbork bericht dat hij ziek lag met middenoorontsteking.’ Dan is er een tweede bron, ditmaal nog uit de oorlog zelf. Als Peter in Vught zit, krijgt hij een brief van 'Tante Elsie' - mevrouw E. Zinny-Kremer, wonende aan de Koningstraat 28 in Den Haag. De Joodsche Raad benaderde haar, maar zij ontkende de jongen te kennen.
- Wie herkent de jongen op de foto?
- Wie herkent het interieur van de schoolfoto?
- Wie weet iets over de familie Kremer uit Den Haag? De dames E. Zinny-Kremer en E.F.D. Katan-Kremer?
- Wie weet iets over de 'pleegouders' van Peter? Peter werd in kamp Vught bijgeschreven op de kampkaart van Barend S. de Groot (4-8-1907) en Eva de Groot-Allegro (26-9-1913). Barend was winkelier, samen met Eva had hij drie dochters Anna (1937), Theodora (1940) en Fianna (1943). Laatste adres in Den Haag: Gedempte Burgwal 8.
- Wie weet iets over de 'pleegouders' van Piet de Lange / Juda Cohen in Vught: Kalme Abramowicz en Ruchlja Abramowicz-Lapides, Stationsweg 7, Den Haag?
Dank voor alle hulp bij de zoektocht aan Afdeling Oorlogsnazorg van het Nederlandse Rode Kruis, Remco Dietz (vond Juda Cohen zijn naam in het Stadsarchief), Jose Martin - Herinneringscentrum Kamp Westerbork, Redactie Joods Monument, Haags Gemeente-archief en Andere tijden over de kindertransporten.