De ouders van Cilia Evelijn Blitz waren Anna van Lochem en Louis Blitz.
Cilia Evelijn is op 7 april 1932 geboren. Zij is enig kind gebleven. Haar ouders Anna en Louis zijn beiden op 4 juni 1943 in Sobibor omgekomen. De moeder van Louis, Sientje Blitz-Speelman, is op 7 mei 1943 in Sobibor omgekomen.
Cilia Evelijn heeft de oorlog overleefd. Ze trouwde op 15 januari 1960 met Bernardus Johan Frederik Steinmetz jr. (Bob) en ze kregen op 29 juli 1961 een dochter. Cilia Evelijn is op 25 januari 2014 overleden. Haar man Bob is op 4 januari 2017 overleden.
Op 27 december 1983 plaatste Cilia Evelijn een overlijdensadvertentie in Het Parool ter nagedachtenis aan Maan Leisen, waarin ze hem bedankte voor het nakomen van zijn belofte aan haar ouders en hetgeen hij voor haar gedaan heeft.
Maan Leisen was een bijzondere man. Hij was vóór de oorlog huisarts aan de Pretoriusstraat 57 in de Transvaalbuurt in Amsterdam Oost. Samen met anderen heeft Maan veel Joden, waaronder tientallen kinderen, gered van transportatie door middel van vervalste documenten. Na de oorlog was Maan voorzitter en erelid van het Centraal Israëlitisch Ziekenhuis (CIZ). Na 1978 is hij naar Amerika geëmigreerd.
Maan was betrokken bij de “Stichting tot verdediging van de Cultureele en Maatschappelijke Rechten der Joden” (SJR). Deze stichting was mede opgericht door Maurits Dekker, een politiek bewust schrijver en criticus van Hitler die in Amsterdam Oost woonde. Na het schrijven van een pamflet in 1937 over Hitler en zijn gevaarlijke bedoelingen, was Maurits beboet voor het “beledigen van een bevriend staatshoofd”: met de wetenschap van vandaag een ridicuul oordeel. Zijn stichting had als doel het vergroten van de fysieke en psychische weerbaarheid van Joodse jongens en meisjes in een periode waarin het antisemitisme groeide, maar nog niet voor velen duidelijk zichtbaar en voelbaar was.
Cilia werd binnen haar familie Ciel genoemd. Zij was kinderverzorgster en secretaresse van beroep. Na haar onderduik dook ze in augustus 1945 op aan de Maasstraat 96, waar ze bij de familie van Arnold de Vriend woonde. Arnold de Vriend had de oorlog overleefd en heeft Cilia als pleegdochter aangenomen.
Gebaseerd op gegevens uit de indexen van het Stadsarchief van Amsterdam, informatie van de website Geheugen van Oost en Delpher.