Addition

In Frankrijk opgepakt en vanuit Drancy gedeporteerd

Ilse werd geboren op 18.04.1918 in Wenen. In 1926 verlaat zij Wenen met haar moeder en stiefvader om zich in 1934 uiteindelijk Nederland te vestigen. Het gezin strijkt neer in Zandvoort aan de Teunisbloemlaan 2. Stiefvader Juda Einhorn verdient de kost met handel in stoffen.


In juli 1939 besluit Ilse naar Frankrijk te vertrekken om in Grenoble aan de Faculté des Lettres rechten te studeren. Ze vindt een onderkomen in villa Hélène, 34, av. Maréchal Randon. Haar stiefvader stuurt haar ieder maand 2600 FF zodat zij haar studie kan betalen en in haar levensonderhoud kan voorzien.
Als in mei 1940 de oorlog uitbreekt, lijkt er vooralsnog geen vuiltje aan de lucht. Haar verzoeken om verlenging van haar verblijfsvergunning worden zonder bezwaren gehonoreerd en ze is
inmiddels tweedejaarsstudent rechten.

De problemen beginnen als zij eind 1941 wederom om verlenging van haar verblijfsvergunning vraagt.
Nu begint haar Joodse afkomst haar parten te spelen.

De vreemdelingenpolitie vermeldt nadrukkelijk dat Ilse het Joodse geloof aanhangt en geeft de prefect die het uiteindelijke besluit over de verlenging moet nemen, een negatief advies. Verlenging van de verblijfsvergunning dient te worden geweigerd “omdat er al zoveel vreemdelingen in Grenoble wonen”. De prefect neemt het advies echter niet over en Ilse kan ongestoord verder studeren.

Dan, op 26 augustus 1942, wordt Ilse opgepakt tijdens een razzia die georganiseerd is door dezelfde Franse vreemdelingenpolitie. Krap een week erna, op 2 september 1942, wordt Ilse naar Auschwitz gedeporteerd. Op 5 september 1942 wordt zij op 24-jarige leeftijd bij aankomst in Auschwitz vergast.

Er is geen Duitser aan haar aanhouding en deportatie te pas gekomen!!

Bron: het boek van Tal Bruttmann “Au Bureau des Affaires Juives” , L’administration française et l’application de la legislation anti-sémite (1940-1944), Editions La Découverte, Paris, 2006, blz.
75-76 en 357.

Vertaald en bewerkt door Carla Berkhout-Blond.

Zie tevens : https://ressources.memorialdelashoah.org/notice.php?q=id:p_195102&nostat=T&curPage=0