Addition

Van Markbreit naar Enschede en uiteindelijk naar Auschwitz

Het onbekende verhaal van onze tante Rosie (Rosalie) Meijer-Schloss

Rosalie (Rosie) Schloss werd op  30 januari 1894 geboren in het stadje Marktbreit, in het Duitse Beijeren. Haar ouders waren Max Schloss en Bella Schloss-Felden. Wie haar broers en zusters waren, is tot nu toe niet bekend.

Vanuit het stadje Marktbreit trouwden de twee zusters Hedwig en Lina Neumann met de Enschedese broers-zakenmannen Joseph Meijer  (1878-1953) en Julius (Johny) Meijer (1882-1950). De dames verhuisden naar Enschede en konden samen met hun echtgenoten naar New York reizen in 1938 of 1939. Ze kwamen allen na de oorlog terug naar Nederland in de late jaren '40.

Vanuit datzelfde Marktbreit werd de Duitse Rosalie Schloss gekoppeld aan de derde broer Meijer, Willem. Hij werd Willy genoemd. Het echtpaar trouwde op 16 januari 1922 in Wurzberg, Duitsland. Het huwelijk bleef kinderloos. 

Op 20 juli 1937 staat dit echtpaar in het bevolkingsregister van Enschede te boek  aan de Hengeloschestraat 19, waar de familie Meijer een winkelpand annex woning bezat. 

Op 11 december 1937 staan ze in Arnhem gereistreerd aan de Steenstraat 56 e.

Op 22 augustus 1942 zijn ze vertrokken, onbekend waarheen. Waarschijnlijk in de onderduik.

Waar Rosalie was tussen 22 augustus en naar aankomst in Westerbork is niet duidelijk. Op haar kaart staat een adres van Tuinstraat 2 in Arnhem. Het is niet bekend of ze daar alleen of met Willy was. Verder staat op de kaart te lezen dat ze tussen 3 en 5 oktober 1942 in Westerbork is, dat ze op 9 oktober 1942 op transport is gezeten meteen na aankomst in Auchwitz op 12 oktober 1942 is vergast. 

Willy heeft de oorlog overleefd, waar precies weten we niet.

Meteen na de oorlog is Willy teruggegaan naar het pand aan de Steenstraat, waar hij als zakenman met compagnons een chique zaak bedreef in damesmantels, genaamd LONDON HOUSE.

Er werd na de oorlog NOOIT meer over tante Rosie gepraat. Ik kan me  geen foto herinneren van haar in de woning waar Oom Willy met zijn compagnon Theo Bartels woonde. Tante Rosie werd doodgezwegen. Haar naam kwam ons na-oorlogse kinderen vaag voor, maar we weten heel weinig over haar. 

Willy en Theo onderhielden een goede relatie met Willy's familie in  Borculo  en Enschede. Er zijn veel fotos van Willy en zijn Geschwister en ook van Willy op de wintersport met zijn neven en nichten in de jaren '50.