Call

Oproep aan familie, nabestaanden, vrienden en bekenden van Hartog Joseph Frankfort

Kende u Hartog Joseph?

By: Trudi Bos

Graag komen we in contact met familieleden, nabestaanden, vrienden en bekenden van Hartog Joseph Frankfort om met hen te spreken over de plaatsing van een Stolperstein op de plek waar hij tot 1942 gewoond heeft met zijn gezin. Hartog woonde aan Frogerstraat 46 in IJmuiden totdat hij waarschijnlijk in 1942 met zijn gezin gedwongen werd om IJmuiden/Velsen te verlaten en te vertrekken naar Amsterdam. 

In oktober 2023 is in Velsen een werkgroep opgericht die zich inzet voor het plaatsen van Stolpersteine voor de 41 vermoorde Joodse inwoners van Velsen. De gemeente Velsen heeft positief gereageerd op het verzoek van de werkgroep om dit initiatief te ondersteunen door het beschikbaar stellen van een subsidiebedrag om de Stolpersteine aan te schaffen.

Het plaatsen van Stolpersteine in Velsen is een vervolg op het in mei j.l. verschenen boek ‘Op zoek naar een plaats om thuis te komen’, over de geschiedenis van de Joodse inwoners van Velsen.(https://www.uitgeverij-noord-holland.nl/tweede-wereldoorlog/op-zoek-naar-een-plaats-om-thuis-te-komen/)

In totaal zijn er tijdens de Jodenvervolging in de Tweede Wereldoorlog 55 Joodse Velsenaren vermoord/omgekomen. Onder hen zijn de 15 meisjes die in 1941 in Huize Dina, het tehuis voor Joodse meisjes aan de Duinlustparkweg in Santpoort woonden. Daar zijn in oktober 2018 15 Stolpersteine geplaatst en in mei 2023 is er met steun van uw gemeente een informatiebord bij gekomen.

De werkgroep die onderdak vindt bij de Historische Kring Velsen (HKV) heeft in samenwerking met de HKV en de gemeente Velsen onderzocht waar de mensen precies hebben gewoond en heeft contact opgenomen met de huidige bewoners om hen te informeren over de geschiedenis van hun huis en de voormalige bewoners.

Een Stolperstein wordt geplaatst op de plek waar de slachtoffers voordat ze werden verplicht te vertrekken vrijwillig hebben gewoond: met andere woorden, de plek die ze beschouwden als hun thuis. Bijna alle Joodse Velsenaren werden op een zeker moment verplicht om uit Velsen naar Amsterdam te vertrekken. Voor de meesten is dat tussen 2 en 6 maart 1942.

 

Reacties kunt u mailen naar t.bos@quicknet.nl.