Meisjes partijtje t.g.v. de verjaardag van Karin Friedel Selowsky met de jarige Karin links vooraan met hoedje. Het staande meisje rechts met het donkere rokje is Emma (Emmi) van Hoorn en geheel achter staande Karin's broer Heinrich Peter Selowski. De andere vriendinnetjes zijn niet bekend of hebben de oorlog overleefd. Foto ± 1935
Omdat niemand op haar verjaardag op eerste kerstdag verscheen, vierde Reni Jeidels haar verjaardag een haljaar later in de zomer. Voorste rij in het midden met geruit jurkje Karin Selowsky. Middelste rij links Beertje van Hoorn. In het midden met donkere veter in kraagje Reni Jeidels. Recht achter Reni Emmy van Hoorn (zonder strik).
Meisjespartijtje - vermoedelijk 1935 - ter ere van de verjaardag van Karin Selowsky (met wit hoedje) op 1 augustus in de tuin van haar ouderlijk huis aan de Julianalaan 74 te Delft. In het midden met donker gilet Reni Jeidels, direct daarachter Karins bijna 6 jaar oudere broer Peter. Broerlief kwam even poolshoogte nemen voor de foto, gemaakt door Kurt Jeidels, de vader van Reni. Rechts van Reni, met donkere rok, staat Emmy van Hoorn.
Vermoedelijk (na)zomer 1938. Mevrouw Eleonora ('Lola') Selowsky, rechtsachter stijlvol met shawl & hoed, neemt tezamen met dochtertje Karin Selowsky, meisje voorin tweede van rechts (haarscheiding opzij) deel aan wandeling met de LotusCirkel naar uitspanning Het Rieten Dak in natuurgebied dat nu de Delftse Hout heet. De LotusCirkel was het kinderclubje van het Theosofisch Genootschap (TG). De vader van Reni Jeidels (middelste rij kinderen rechts met witte strikken in vlechten), Kurt Jeidels, was voorzitter van de Delftse afdeling van het TG. Links vooraan met witte blouse staat Arnold de Borst, klasgenootje van Karin.
Emma (Emmy) van Hoorn schreef op 9 maart 1943, namens haar moeder, vanuit Westerbork aan twee bevriende families een briefje met het verzoek om achtergebleven spullen op te sturen.
Zie: J. Wijnberg-Stroz en M. van Lunteren-Spanjaard, Blijvers en voorbijgangers. Joden in Delft 1850-1960 (Kampen 1998) 188
Persoonlijke herinneringen aan de Delftse Joden (deel 2)
De Delftse Joden voor en tijdens de oorlog, hoe herinner ik mij hen? Hoe waren onze Joodse buren, hoe leefden zij, wat gebeurde met hen? Ik was 11 jaar toen de oorlog uitbrak en kan de Joodse Delftenaren uit mijn directe omgeving alleen beschrijven met de ogen van een roodharig meisje dat als enig kind beschermd opgroeide tussen liefhebbende ouders. Ik zal de families of gezinnen die ik mij nog goed voor de geest kan halen en waaraan ik dierbare herinneringen koester, in afzonderlijke delen beschrijven. Hierna volgen mijn herinneringen aan het gezin Van Hoorn.
De familie Van Hoorn & de brieven van Emmy
Maurits van Hoorn
Onze naaste buren aan de Julianalaan op nummer 54 waren Joods. Het was de familie Van Hoorn die bestond uit vader Maurits, moeder Hilda Katz en de kinderen Emma (‘Emmy’) en Berend (‘Beertje’). Maurits van Hoorn was een Groninger uit ’t Zand. Sinds zijn komst naar Delft in 1922 was hij als leerkracht verbonden aan de ulo aan de Rotterdams…
Persoonlijke herinneringen aan de Delftse Joden (deel 3)
De Delftse Joden voor en tijdens de oorlog, hoe herinner ik mij hen? Hoe waren onze Joodse buren, hoe leefden zij, wat gebeurde met hen? Ik was 11 jaar toen de oorlog uitbrak en kan de Joodse Delftenaren uit mijn directe omgeving alleen beschrijven met de ogen van een roodharig meisje dat als enig kind beschermd opgroeide tussen liefhebbende ouders. Ik zal de families of gezinnen die ik mij nog goed voor de geest kan halen in afzonderlijke delen beschrijven. Deel 3 beschrijft mijn dierbare herinneringen aan het gezin Selowsky.
Het gezin Selowsky
Een eind verderop aan de Julianalaan, richting Michiel de Ruyterweg, woonde op nummer 74 het Duits-Joodse gezin Selowsky, afkomstig uit Dresden. De heer en mevrouw Selowsky hadden een goede smaak en hun huis viel op door een elegante inrichting met mooie meubels en schilderijen. Oskar Selowsky had een voor zijn vrijgezellenkamer in Dresden op maat gemaakte houten linnenkast meeg…