Bijdragen aan Karel van Thijn

Wat wilt u bijdragen?

Herdenk Karel van Thijn

Karel van Thijn

Nieuwe Niedorp, – Auschwitz,

Bereikte de leeftijd van 46 jaar

Beroep: Zakkenhandelaar

Foto’s

Verhalen

Gezin Karel van Thijn

Van een of meer mensen in dit gezin hebben wij niet kunnen vaststellen of zij de oorlog al dan niet overleefd hebben. Hun naam is niet teruggevonden op lijsten van overlevenden, maar wij hebben hen ook niet met zekerheid kunnen terugvinden in In Memoriam. Zij zijn in het monument als 'overlevend' aangeduid en hun naam is niet vermeld.

Van dit gezin is ook een JOKOS-dossier (nummer 001996) aanwezi…

Lees meer

Karel van Thijn

Karel van Thijn werd gearresteerd omdat hij geen ster op zijn colbert droeg. Tegelijkertijd met het bericht van zijn arrestatie, ontving zijn echtgenote later die dag de portemonnee en het horloge van haar man. Ze heeft nooit meer iets van hem vernomen. Zijzelf dook met haar beide dochters onder en overleefde de oorlog.
In die jaren werd de boekhouder van Karel benaderd door een Alkmaarder die het…

Lees meer

Auschwitz "Entry lists" 17-7-1942, Häftl.Nr. 48403-48459

In het Arolsen archief staat deze lijst met daarop op 17 juli 1942 57 ingeschrevene mannelijke gevangenen van Auschwitz.

Op 17 juli 1942 kwamen er twee transporten uit Nederland aan in Auschwitz, 1 rechtstreeks vanuit Westerbork en 1 van kamp Amersfoort via Westerbork. De mannen die uit deze transporten voor de "arbeid" werden geselecteerd kregen de nummers 47088-47687 en 47843-48493. 

Op deze Aus…

Lees meer

Joodse slachtoffers Alkmaar

Op het Namenmonument hebben 173 namen een plek gekregen:

106 Alkmaarse joden – zij vormen verreweg de grootste groep oorlogsslachtoffers. Van de 106 slachtoffers werden er 94 vermoord in de vernietigingskampen en stierven acht personen onder de Duitse bezetting (mogelijk ‘onder druk van de omstandigheden’) een natuurlijke dood zoals Edmond Henri Hijmans en Johanna van der Hulst-Hagens in Alkmaar;…

Lees meer

Karel van Thijn

Mijn opa Karel van Thijn werd geboren in Nieuwe Niedorp in een straatarm gezin. Op z'n vijfde verhuisden ze naar Alkmaar. De armoede schreed voort. Karel moest van zijn moeder een vak leren en kwam op een drukkerij terecht. Daar bleek hij niet goed in letterzetten, maar wel in het verkopen van boekjes ansichtkaarten. Zijn vader werd in 1910, toen Karel 14 was, opgenomen in het Apeldoornsche Bosch.…

Lees meer

Adres & bewoners

Familie