Op 21 januari 1926 berichtte het Eindhovensch Dagblad dat "patiënt Snijtselaar" (Jacobus Snijtselaar) het Rijkskrankzinnigengesticht in Eindhoven was ontvlucht. Jacobus is later, veilig en wel, naar de instelling teruggekeerd.
De Joodse slachtoffers van het Rijks Krankzinnigen Gesticht te Woensel (Eindhoven)
Sinds 10 mei 2009 liggen er op het landgoed ‘De Grote Beek’ in Eindhoven 24 struikelsteentjes. Op deze stenen staan de namen van 24 voormalig patiënten van het Rijks Krankzinnigen Gesticht. Zij werden op 14 maart 1944 door de Sicherheitsdienst uit de instelling opgehaald, waaruit zij naar Westerbork werden gestuurd. Kort na hun aankomst in Westerbork ging de groep op transport met eindbestemming Auschwitz. Slechts een van hen overleefde de oorlog.
Een korte geschiedenis van het Rijks Krankzinnigen Gesticht Woensel
Op het landgoed ‘De Grote Beek’ in Woensel (sinds 1920 gemeente Eindhoven) werd in 1914 het Rijks Krankzinnigen Gesticht (RKG) gebouwd. Zoals destijds gewoonlijk, ligt het Rijks Krankzinnigen Gesticht te midden van de natuur. Indertijd had men de opvatting dat rust en de natuur heilzaam waren voor de geest en dit (geestes)ziektes …
De Nijmegenaar Louis de Wijze (1922-2009) bevond zich op het transport naar Auschwitz van 23 maart 1944. In de jaren '80 van de vorige eeuw interviewde de Nijmeegse historicus Jan Driever, in het kader van het interviewproject ‘Nijmegen 1940-1944’, zo’n veertig personen, waaronder Louis, over hun ervaringen tijdens de oorlogsjaren in Nijmegen.