Stolpersteine geplaatst op 19 mei 2023
Dat wij hier op een bijzondere plaats in Amsterdam staan hoef ik niemand te vertellen. Recht voor het Holocaust Namenmonument met de namen van 102.000 mensen die nooit en graf kregen.
Op deze plek stond het huizenblok Weesperstraat 2-40. En op het adres Weesperstraat 36 huis begint het verhaal van Cornelis Marinus van Schaik, die hier woonde van 1939 tot april 1943.
Wie is Cornelis Marinus van Schaik? Kon ik jullie dit maar zeggen. Alles wat ik nu ga vertellen komt uit archieven. Hij was de vader van mijn oma en opa van mijn vader. Mijn overgrootvader dus.
Alleen kennen wij hem niet, hebben wij geen foto’s en had mijn oma geen herinneringen aan haar vader.
Hij wordt geboren op 20 november 1900 in Amsterdam. Zijn vader is Johannes van Schaik en zijn moeder is Betje Peperwortel.
Op 19 jarige leeftijd vertrekt Cornelis naar het oosten van het land om voor mandenmaker te leren. Hij woont in die tijd o.a. in Doetinchem, Deventer en Zutphen.
In 1921 keert hij terug naar Amsterdam waar hij Leentje Slager leert kennen, een weduwe met 5 kleine kinderen. Zij raakt zwanger van hem en op 25 juli 1922 wordt hun dochter Elisabeth Gerarda van Schaik geboren. Zij wordt vernoemd naar de stiefmoeder van Cornelis. Het stel trouwt in 1923 en hij trekt bij haar en de kinderen in op de Rapenburgerstraat 45.
Niet voor lang. Het is geen gelukkig huwelijk. Als hij trouwt is hij 22 en zij is 31 jaar oud.
Hij leert in 1926 Duifje Klein kennen, een weduwe uit Haarlem, zij is dan net gearriveerd in Amsterdam en woont Rapenburgerstraat 14.
Op 30 juli datzelfde jaar verlaat Cornelis zijn vrouw en dochter definitief en trekt hij in bij Duifje Klein.
In 1933 scheidt hij dan eindelijk van Leentje Slager en een maand later trouwt hij met Duifje. Op 2 oktober 1935 wordt hun zoon Johannes Mattheus geboren.
Rond die tijd staat er ook voor het eerst vermeld dat Cornelis een werkplaats huurt voor zijn mandenmakerij in het souterrain van Weesperstraat 26 huis.
In 1938 staat er een vermelding bij het pand Weesperstraat 44 huis, dat Cornelis daar een drogisterij heeft. Het blijft voor ons bij die ene vermelding.
Op 15 mei 1939 gaat het goed mis tussen Duifje en Cornelis en vertrekt hij naar de Weesperstraat 44. Duifje blijft met de 3 kinderen achter op de Muiderstraat.
Op 14 oktober 1939 verhuist Cornelis naar zijn nieuwe adres Weesperstraat 36 huis, waar hij ook een winkel heeft.
In mei 1942 wordt het huwelijk tussen Cornelis en Duifje door echtscheiding ontbonden.
Duifje wordt op 27 augustus 1942 opgepakt, op 31 augustus wordt zij direct bij aankomst in Auschwitz vermoord.
In april 1943 is er ook voor Cornelis en zijn zoon Johannes geen weg meer terug. Op 8 april worden zij ingeschreven in kamp Westerbork. Daar verblijven zij nog ruim een maand. Om op dinsdag 18 mei op transport gezet te worden naar Sobibor. Beiden worden op 21 mei vermoord.
Hoe mooi en bijzonder om nu vandaag 80 jaar en 1 dag na dato Cornelis Marinus en Johannes Mattheus hun plekje weer te geven, daar waar zij voorgoed thuis horen.
Alle rechten voorbehouden