Bijdragen aan Hans Marius Koopal

Wat wilt u bijdragen?

Herdenk Hans Marius Koopal

Hans Marius Koopal

Amsterdam, – Zwolle,

Bereikte de leeftijd van 24 jaar

Beroep: Kantoorbediende

Foto’s

Verhalen

Over Hans Marius Koopal

Hans Marius Koopal is op 30 september 1944 gearresteerd. Met vijf anderen is hij in de nacht van 3 op 4 oktober 1944 op het Engelse Werk in Zwolle doodgeschoten. Volgens een getuige moesten de zes gevangenen hun eigen graf graven en werden zij twee-aan-twee in de gegraven kuil doodgeschoten. Bij het derde schot ketste het geweer. Hans Marius Koopal probeerde van het daardoor ontstane tumult gebrui…

Lees meer

Partij verloren...

De Koninklijke Nederlandse Schakersbond heeft reeds in 1947 een bijzonder gedenkboek uitgegeven met de namen en een korte beschrijving van omgekomen leden van schaakverenigingen uit heel Nederland.

 

 

Lees meer

Onjuiste data op grafsteen

Hans Marius Koopal werd net als vijf anderen, onder wie ook het joodse echtpaar Alfred Schnell en Eva Jolowicz, slachtoffer van wat een buitenrechtelijke executie genoemd dient te worden. Bij de arrestatie van joodse onderduikers gold in elk geval het voorschrift dat zij naar Westerbork moesten worden overgebracht. Waarschijnlijk was het een wraakactie van de SS Obersturmführer en Kriminal-kommiss…

Lees meer

Hans Marius Koopal

Hans Marius Koopal is op 30-9-1944 om 21.30 uur ingesloten in het politiebureau te Zwolle. Op 3-10-1944 is hij om 23.15 uur afgehaald door de S.D. Zwolle.

Bron: Historisch Centrum Overijssel, Politiearchief Zwolle, inv.nr. 59, nr. 1500.

Lees meer

Gezin Willem Koopal

Van dit gezin is ook een JOKOS-dossier (nummer 18438) aanwezig op het Gemeentearchief van Amsterdam. Voor inzage is toestemming nodig van de stichting Joods Maatschappelijk Werk. Uit het JOKOS-dossier is bekend dat er een claim is ingediend voor vergoeding van:

- geroofde effecten of waardepapieren (W-claim, nummer C153 A1 Asp22/1189)

- waardevolle voorwerpen ingeleverd bij de roofbank Lip…

Lees meer

Uit Partij Verloren: Leden van de Amsterdamsche Schaakclub

De Koninklijke Nederlandse Schakersbond heeft reeds in 1947 een bijzonder gedenkboek uitgegeven met de namen en een korte beschrijving van omgekomen leden van schaakverenigingen uit heel Nederland.

Deze personen waren de Joodse leden van de Amsterdamsche Schaakclub.

Lees meer

Adres & bewoners

Familie

Overige familie

(Nog) geen overige familieleden bekend