Verhaal

Sonja Antoinette Frenk, een vriendin van "Het meisje met het rode haar".

Door:

Sonja Antoinettte Frenk was één van de twee Joodse studievriendinnen van Hannie Schaft. Met zijn drieën deelden zij samen een kamer. De film „Het meisje met het rode haar“ van Ben Verbong uit 1981, is gebaseerd op het levensverhaal van deze communistische verzetsstrijdster (zoals o.a. beschreven in het boek met dezelfde titel van de schrijver Theun de Vries uit 1956), die op 17 april 1945 door de nazi's in de duinen bij Bloemendaal werd gefusilleerd. Sonja Antoinette Frenk zat ondergedoken bij de ouders van Hannie Schaft, net als haar andere Joodse vriendin Philine Polak. Als zodanig komt zij ook voor in de film, maar wat weten we verder van haar?
Deze feiten vond ik in onderstaande bron: Sonja Antoinette Frenk hield het ondergedoken bestaan niet vol en zocht contact met een organisatie die mensen naar Spanje hielp te ontkomen. Voor de vlucht moest zij veel geld op tafel leggen, wel 5000 gulden. In de buurt van Smilde had zij een contact gekocht in een ontsnappingslijn. Begin oktober vertrok ze. Op 6 oktober kwam er een briefje uit Belgie. In het Franse Lyon werd zij echter verraden en op 11 november 1942 vanuit het doorgangskamp Drancy met transport no. 45 naar Auschwitz is gedeporteerd, waar zij op 23 november 1943 op 23-jarige leeftijd om het leven kwam. Philine Polak overleefde de oorlog. Zij verhuisde naar een ander onderduikadres in Amsterdam, nadat het bij de ouders van Hannie Schaft niet meer veilig bleek te zijn.

Bronnen: onderstaande link virtuele tochten door Kennemerland, over de jodenvervolging in Haarlem: http://virtueletochten.noord-hollandsarchief.nl/?pc_id=20&pp_id=104

http://www.hannieschaft.nl/48

Mémorial de la Shoah:

http://bdi.memorialdelashoah.org/internet/jsp/core/MmsRedirector.jsp?id=12405&type=VICTIM

De Waarheid, 19 december 1983, pag. 5. Artikel getiteld "Het Englandspiel maakte ook in Frankrijk slachtoffers".

N.B. Naast de lijst met namen, waaronder die van Sonja Antoinette Frank, staat een afbeelding van een reçu no. 7115 van 26 oktober 1943, waaruit blijkt dat zij in Drancy nog maar 20 Franse francs op zak had. (en die af zal hebben moeten geven).

Alle rechten voorbehouden