Louise (Lous) Oudkerk-Flesseman, geb. 27.10.1914 te Amsterdam, is op 11.02.1943 met transport no. 47 vanuit het Franse doorgangskamp Drancy naar Auschwitz gedeporteerd.
Haar laatste adres in Frankrijk was Saint-Aignan, met de Nederlandse nationaliteit.
https://fr.wikipedia.org/wiki/Saint-Aignan_(Sarthe)
Dit betekent dat Louise (Lous) Oudkerk-Flesseman tesamen met haar echtgenoot Gerard (Gerrit L.) Oudkerk, - die boven haar op de gevangenenlijst stond - en broertje Marius Leendert Carol Flesseman - en vermoedelijk ook met het andere gezinslid Eliazer (Elie) Flesseman een tevergeefse poging heeft ondernomen om naar veiliger oorden te ontkomen, daarbij is opgepakt en gevangen gezet.
Bron: Mémorial de la Shoah. (Onderaan de lijst achter no. 459)
P.S. Er bestaan vele plaatsen met de naam Saint-Aignan in Frankrijk. Dat is een probleem voor het localiseren.
Saint-Aignan was mogelijk in dit geval bijvoorbeeld Saint Aignan (Loir-et-cher):. 23 oktober 1941 eiste de regering-Vichy namelijk de sluiting van vijf doorgangsroutes voor buitenlanders, waaronder die bij Saint-Aignan (Loir-et-cher), Levet (Cher), la Rochefoucault (Charente), Digouin en Varenne-Rouillon (Saône-et-Loire). Het kan dan zijn dat Louise Oudkerk-Flesseman en haar broertje Marius door die gebeurtenis in Saint-Aignan gestrand zijn en vastgezet. (Bron: Eric Alary, Les Juifs et la ligne de démarcation, 1940-1943. Les Belles lettres- Cahiers de la Shoah, 2001, no. 5, pag. 25-26). Deze (Franstalige) tekst is een pdf.-bestand van internet te downloaden.
Locatie Saint-Aignan (Loir-et-cher).
http://nl.wikipedia.org/wiki/Saint-Aignan_%28Loir-et-Cher%29
http://fr.wikipedia.org/wiki/Saint-Aignan_%28Loir-et-Cher%29
Een andere mogelijkheid is bijvoorbeeld Hôtel de Saint-Aignan, rue du Temple in Parijs, een hotel waar veel buitenlandse Joden hebben gezeten die later zijn gedeporteerd, doch zij waren voornamelijk van Oost-Europese komaf. Thans is in het gebouw een Frans-Joods historisch museum gevestigd, waar de naam nog steeds wordt gebruikt.