Verhaal

Marcel Leiser

In het archief van Tresoar Leeuwarden vond ik de volgende informatie uit het boek: Een laatste saluut 'Fryslân in de oorlog' van Jack Kooistra.

Woonde te Gouda, Gouwe 123, zoon van Benjamin Leiser en Eva Dantzig. Bloemenkweker. Jood.

Marcel was in Fryslân ondergedoken bij boer Rienk Sijbrandi te Deinum onder de naam Jaap van der Loo omdat hij een beetje indisch uiterlijk had. Leiser was daar sinds december 1943. Hij hielp de boer met de veeverzorging en de melkdistributie.
Na verraad is hij in augustus 1944 gearresteerd door de beruchte landwachter Lucas Bunt. Als represaille voor sabotage aan de spoorlijn Wolvega-Heerenveen.
Oorspronkelijk begraven op de algemene begraafplaats te Wolvega. In overleg met de Oorlogsgravenstichting te Den Haag vond in 1983 onder toezicht van rabbijn Jacobs uit Utrecht een herbegrafenis plaats op de Nederlandse Israëlitische begraafplaats te Leeuwarden, enkelgraf rij 24 met een gafsteen van de OGS.
Deze herbegrafenis gebeurde op instigatie van de toenmalige wethouder Jan Bruinink van de gemeente Weststellingwerf en diens collega Yge Damstra van de niet meer bestaande gemeente Rauwerderhem. Beide heren achtten het niet juist dat Leiser als Jood begraven lag op een algemene begraafplaats.
Leisers naam staat vermeld op een gedenkteken op de executieplaats. Dit monument bestaat uit een grote veldkei op een betonnen sokkel. Op de gedenkplaat staan de personalia van de drie slachtoffers. Overlijdensakte 128/1944 d.d. 16 oktober 1944 gemeente Weststellingwerf.

Alle rechten voorbehouden