Biografie

Over Bernhard Aschheim

De ouders van Bernard Aschheim kwamen uit Oost-Europa. Hij kwam als vluchteling op 6 december 1938 naar Nederland, waar hij werd opgevangen op de Zeeburgerdijk 321 in Amsterdam. In december 1939 kreeg hij een plaats op het landgoed Kraaijebeek aan de Hoofdstraat in Driebergen, een verzamelplek voor Palestina-Pioniers. Op 11 maart 1940 vertrok hij naar het Jeugd-Alijah tehuis op het Hof van Moerkerken in Mijnsheerenland. Toen dit tehuis op 16 oktober 1940 werd opgeheven, werd hij overgeplaatst naar het Jeugd-Alyah tehuis in Loosdrecht, het Paviljoen Loosdrechtse Rade. Toen dit tehuis werd ontruimd, is Bernard Aschheim ondergedoken. Samen met zeven andere Palestina-Pioniers (Siegbert Leo Adler, Robert Jozef Dürheim, Juda Pinkhof, Lilli Kellner, Fabian Schön, Jossel Waldmann en Esra Jurovics) is Bernard Aschheim bij een poging naar Zwitserland te vluchten aan de Belgische grens opgepakt.
F. van der Straaten, Om nooit te vergeten. Herinneringen en belevenissen aan/van Palestina-Pioniers in Nederland gedrurende de oorlogsjaren 1939-1945 (Mijnsheerenland s.a.) 68, 78, 211

De burgemeester van Loosdrecht verzocht opsporing, aanhouding en voorgeleiding van Bernhard Aschheim, wonende te Loosdrecht, die in strijd met de voorschriften zonder toestemming van woonplaats was veranderd. Met deze omschrijving werden joden aangeduid die waren ondergedoken.
Algemeen Politieblad, nr 35, 3 september 1942, 997, bericht 1722;

Bernhard Aschheim ondernam in oktober 1942 een poging om samen met zeven andere kinderen vanuit Loosdrecht naar Zwitserland te vluchten. Zij werden verraden en uitgeleverd aan de Gestapo in Brussel. Van daaruit zijn zij overgebracht naar het doorganskamp Mechelen. Drie dagen later werden zij doorgestuurd naar Auschwitz. Daar is Bernhard Aschheim geselecteerd om te werken. Enige tijd later is hij omgekomen.
Toevoeging van een bezoeker van de website

Meer informatie over Bernhard Aschheim is te vinden op de website www.dokin.nl

Deze persoon wordt herdacht op een gedenkteken in Loosdrecht. Een beschrijving van dit gedenkteken is te vinden op de website van het Nationaal Comité 4 en 5 mei.