Martha Heijmans-Linz kwam uit een goed-gesitueerde liberaal joodse familie en verliet na haar huwelijk met Lion Heijmans in 1918 haar geboorteplaats Keulen, om zich met hem in Borken te vestigen. Hij had hier een manufacturenzaak, overgenomen van zijn moeders familie, op de Sternstrasse 9.
Het echtpaar kreeg vier kinderen, waarvan er drie de oorlog overleefden.
In 1928 huurde het echtpaar in de Mühlenstrasse 13 een pand, dat winkel en woonhuis tegelijk werd.
In oktober 1938 vluchtte Lion Heijmans naar zijn geboorteplaats Groenlo, en Martha volgde hem na de Kristallnacht. Na een tijdje in een hotel gewoond te hebben, huurden ze via Lion’s broer Harrie Heijmans een huis in de Stationslaan in Groenlo. Lion Heijmans ging in de textiel.
Na Lions arrestatie op 8 oktober 1941 en zijn overlijden in Mauthausen op 17 oktober, bleef Martha alleen achter met haar jongste dochter. Haar zoon woonde in Arnhem en dook onder, evenals haar oudste dochter later vanuit Amsterdam deed. Ook haar andere dochter was ondergedoken, samen met haar vriend. Het stel zat in Enschede. Zij was echter verraden en opgepakt; haar vriend wist te ontvluchten.
Martha Heijmans-Linz meldde zich samen met haar jongere zuster Erna Heijmans-Linz op 9 april 1943 in kamp Vught, nadat ze haar jongste dochter nog had laten onderduiken. Op 24 september 1943 werden beide zusters naar Auschwitz gedeporteerd. Zij kwamen hier in het Experimentenblock terecht. Toen de Russen Auschwitz naderden, werden de gevangenen te voet op transport gesteld naar Ravensbrück. Tijdens deze dodenmarsen kwamen Martha Heijmans-Linz en haar zuster om.
Toevoeging van een bezoeker van de website
Deze persoon wordt herdacht op een gedenkteken in Groenlo. Een beschrijving van dit gedenkteken is te vinden op de website van het Nationaal Comité 4 en 5 mei.
Biografie