Biografie

Over Caroline van Dam- Caneel

Caroline Caneel uit Woensel was een dochter van Betje Caneel en een onbekende vader. Zij trouwde op 19 November 1931 in Eindhoven met Philippus Hartog uit Zonnemaire op Schouwen-Duiveland in de provincie Zeeland, een zoon van Marinus Hartog en Aaltje Voshol. Uit dit huwelijk werden twee kinderen geboren: in 1936 Marius en in 1940 Herman.

Caroline Caneel kwam met haar zoon Marius al in 1939 naar Rotterdam maar haar huwelijk met Philippus Hartog hield echter geen stand. Op 14 Juni 1940 werd de scheiding uitgesproken, welke op 11 October 1940 werd geregistreerd in het register van huwelijken en echtscheidingen van Eindhoven. Van haar ex-man Philippus Hartog en zoon Marius Hartog is verder niets bekend.

Na de uitspraak van haar scheiding in Juni 1940, werd op 19 Augustus 1940 haar zoon Herman Hartog geboren. Carloline is na haar scheiding (vermoedelijk in 1941) opnieuw in het huwelijk getreden met Maurits van Dam, een zoon van Levie van Dam en Duifje van der Sluis, met wie zij in September 1942 een dochter kreeg: Betje Jeanette.

Na haar huwelijk met Maurits van Dam, woonde Caroline met haar gezin in de Dirk Smitsstraat 50 in Rotterdam, tot aan het moment dat allen naar Kamp Westerbork werden gestuurd. Caroline en haar gezinsleden werden daar op 10 April 1943 geregistreerd. Caroline en vermoedelijk ook Betje Jeanette verbleven in barak 57, haar zoon Herman Hartog en haar man Maurits van Dam in barak 73. Op 14 September 1943 werden allen gedeporteerd naar Auschwitz waar zij op 17 September aankwamen.

Haar man Maurits werd geselecteerd om dwangarbeid te doen in Monowitz/Buna, van waar hij op 30 November 1943 naar Birkenau werd gestuurd en waar hij de volgende dag op 1 December 1943 werd vermoord. Caroline, haar zoon Herman Hartog en dochtertje Betje Jeannette werden al direct bij aankomst in Auschwitz op 17 September 1943 vermoord.

Stadsarchief Rotterdam, gezinskaart van Caroline Caneel; het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC), huwelijks- en echtscheidingaktes van Caroline Caneel en Philippus Hartog; het archief van de Joodse Raad, registratiekaarten van Caroline van Dam-Caneel, Herman Hartog, Maurits van Dam en Betje Jeanette van Dam en een toevoeging van een bezoeker van de website.