Biografie

Over Comprecht Cohen

Comprecht Cohen was een zoon van Levie Cohen en Frouwke de Jonge. Hij was geboren in Delfzijl en trouwde op 27-jarige leeftijd op 13 Augustus 1914 in Groningen met Rebekka Polak, 24 jaar, een dochter van Levie Polak, winkelier, en Elisabeth Kuijper. Voor zover kon worden nagegaan had dit echtpaar geen kinderen. Comprecht was onderwijzer, net als zijn vader.

In het jaar 1908 werd Comprecht ingeschreven in het Bevolkingsregister van Den Haag met als vorige woonplaats ’s-Gravesande. Per 14 Augustus 1914 was hun adres Fahrenheitstraat 371 in Den Haag, het adres vanwaar zij op 24 October 1942 naar Westerbork werden afgevoerd.

Aantekeningen op de registratiekaart van de Joodse Raad van Comprecht Cohen maken duidelijk dat zowel Comprecht als zijn vrouw Rebekka ernstig ziek waren; zij kunnen daarvan een attest overleggen. Hetgeen niet voorkwam dat zij beiden twee dagen later, op 26 October op transport gesteld zijn naar Auschwitz, waar zij bij aankomst aldaar op 29 October 1942 direct werden vermoord.

Website www.allegroningers.nl, geboorteakte van Comprecht Cohen; website www.wiewaswie.nl, huwelijk van Comprecht Cohen met Rebekka Polak; Gemeente Archief Den Haag, gezinskaart van Comprecht Cohen en het archief van de Joodse Raad, registratiekaart van Comprecht Cohen en Rebecca (Rebekka) Cohen-Polak.