Verhaal

Twee verschillende verhalen over Ruth Loewy

Door: M.Blokhuis

De familie Loewy verhuisde in 1924 naar Saarlouis, en enkele jaren later naar Saarbrücken. Haar vader was godsdienstleraar en cantor. Later woonden ze in Saarlouis en rond 1936 in Ulm.

Nadat haar broer en zus al naar het buitenland waren gestuurd, kwam Ruth in 1938 in een voorbereidingskamp in Opper-Silezië, waar ze wachtte op emigratie naar Palestina. Tijdens de Kristallnacht, werd de 18-jarige zo verschrikkelijk geslagen door SA-leden dat ze nauwelijks kon lopen. Nog niet voldoende hersteld van haar verwondingen verliet Ruth Loewy het kamp en vluchtte naar Ulm, van waaruit de ouders haar naar het Nederlandse Oldenzaal stuurden. Daar werkte ze al huishoudster bij de Joodse familie Schwarz. Ze ondernam verdere pogingen om naar Palestina te emigreren, hetgeen helaas niet lukte.

Het Duitse verhaal: In 1942 trouwde ze met de Hongaarse Jood István Marchand, samen vluchtten ze op de fiets uit kamp Westerbork. Het lukte een boer haar ongemerkt op zijn hooiwagen uit Nederland te smokkelen, waarna ze probeerden naar Zwitserland te vluchten. Maar een paar kilometer voor de Zwitserse grens ontdekten de nazi's het vluchtende echtpaar en werden beiden ter plekke doodgeschoten. 

Het Nederlandse verhaal: Over een huwelijk van Ruth is niets bekend, evenals over Istvan Marchand. Ruth is op 6 november 1942 vanuit kamp Westerbork gedeporteerd en komt voor in de Sterbebücher van Auschwitz, waar ze op 1 december 1942 is overleden. http://auschwitz.org/en/museum/auschwitz-prisoners/

In Saarlouis is in 2015 een Stolperstein geplaatst ter herinnering aan Ruth en haar ouders. Haar ouders overleden in ghetto Kowna. Haar broer Gerhard en zus Tosca overleefden, zij vluchtten op tijd naar respectievelijk de USA en Palestina. Haar zus Esther overleefde meerdere concentratiekampen, waaronder als lid van het vrouwenorkest ook kamp Auschwitz. Esther Bejarano-Loewy zet zich als zangeres en spreker in bij het bestrijden van rechtsextremisme.

http://www.rhein-zeitung.de/region/lokales/nahe_artikel,-stolpersteine-erinnern-an-tragoedien-_arid,1526599.html

http://rsg-saarlouis.de/wp-content/uploads/2015/08/Ruth_Loewy.pdf

http://www.saarlouis.de/fileadmin/museum_haus_ludwig/medien/2015/Flyer_Stolpersteine.pdf

http://www.deutscher-radiopreis.de/auschwitz_und_ich/bejarano111_p-5.html

Nawoord redactie

Ruth Loewy wordt hier alleen met haar meisjes naam genoemd. Het Joods Monument is gehouden aan de informatie zoals deze terug te vinden is in de officiële bronnen. Op de overlijdensakte van Ruth Loewy is geen aanwijzing te vinden van haar huwelijk of wordt de naam van de echtgenoot genoemd. Ook bij een naoorlogse zoektocht door de International Tracing Service is in geen van de bronnen de naam van haar echtgenoot terug te vinden.

 Redactie Joods Monument